Obrenovac, 07.05.2021

KO DIVLJA ZA VOLANOM OSTAJE BEZ AUTA?


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2021.
Razmatra─çe se promena Zakona o bezbednosti saobra─çaja

Foto:Shutterstock


U MUP-u ozbiljno razmatraju da se promeni Zakon o bezbednosti saobra─çaja, kako bi saobra─çajna policija mogla da oduzima vozila zbog nasilni─Źke vo┼żnje. Povod za uvo─Ĺenje ovako drasti─Źnih kazni mogla bi da bude pora┼żavaju─ça statistika prema kojoj je samo od 25. do 31. januara iz saobra─çaja isklju─Źeno 38 voza─Źa zbog nasilni─Źke vo┼żnje i 40 zbog vo┼żnje pod dejstvom droge.

"Ozbiljno razmatramo ideju da ka┼żnjavamo vinovnike nasilni─Źke vo┼żnje tako što ─çemo im oduzimati vozila. To je mo┼żda i jedini na─Źin da im kona─Źno stanemo na put. Pored toga, razmišljamo i da pove─çamo kaznu zatvora, nov─Źane kazne i broj negativnih bodova", navode za u saobra─çajnoj policiji.

Ova ideja, ina─Źe, postoji ve─ç sedam godina, ali do sada nije realizovana U nacrtu izmena Zakona o bezbednosti saobra─çaja, 2014. godine, bilo je predlo┼żeno da se voza─Źu sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez polo┼żenog voza─Źkog ispita oduzima vozilo. Ideja je bila i da se vozilo oduzima i ako osoba u prekršaju nije vlasnik automobila.

Taj predlog predvi─Ĺao je da policija od voza─Źa oduzima kola najpre privremeno, a po pravosna┼żnoj presudi i trajno. Oduzeta vozila bila bi prodavana na aukciji, a novac upla─çivan u Fond za bezbednost saobra─çaja. Predlog tada nije usvojen u parlamentu, kao ni dve godine kasnije kada se ponovo govorilo o toj ideji, podse─ça Blic.

Izmenama zakona 2018. godine uvedena je kazna zatvora za nasilni─Źku vo┼żnju, pa se zbog tog prekršaja voza─Ź ka┼żnjava sa 30 do 60 dana zatvora ili radom u javnom interesu od 240 do 360 sati, a u oba slu─Źaja mora da plati od 120 do 140 hiljada dinara. Pored toga, oduzima mu se dozvola na najmanje devet meseci i dobija 15 kaznenih poena.

Ukoliko je prilikom nasilni─Źke vo┼żnje prouzrokovao saobra─çajnu nezgodu, zatvorska kazna je 45 do 60 dana, društveno koristan rad 300 do 360 sati, a nov─Źani deo se pove─çava na 130 do 150 hiljada dinara. Tada se dozvola oduzima na najmanje 10 meseci i dobija 17 negativnih poena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE