Obrenovac, 29.11.2021

KAMPOVANJE DOŽIVELO PROCVAT OVE GODINE!


Izvor: Espreso/Blic/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2021.
Sve više turista se odlučuje za ovaj tip aktivnog odmora u Srbiji!

Foto:Rina


U Srbiji ima 40 registrovanih kampova i njihov broj raste iz godine u godinu, objavila je Privredna komora Srbije navodeći da godišnje imamo između 30.000 i 40.000 kamping turista.

Ipak, rast broja kampova ne ide onom brzinom kojom bi predstavnici turističke industrije želeli.

Pandemija je poprilično zainteresovala i ponovo preorijentisala preduzetnike u ovom pravcu, jer je potražnja za kampovima i aktivnostima na otvorenom značajno porasla, kaže za list "Preduzetnik" Privredne komore Srbije predsednik Kamping asocijacija Srbije Vladimir Đumić.

Kako je navedeno, nema preciznih podataka o broju kamping turista u našoj zemlji, ali se procenjuje da ih je između 30.000 i 40.000 godišnje.

- Protekla godina je pokazala da će trend razvoja turizma u ovom pravcu biti veći nego u svim ostalim sektorima turizma upravo iz pojačane potrebe ljudi za boravkom na otvorenom, u prirodi, u aktivnostima koje doprinose zdravlju i tela i duha, kaže Đumić.

U svetu je, ocenjuje, kamperizam u ozbiljnom porastu i prema zvaničnim statistikama iz 2019 godine, u Evropi kamperizam predstavlja 25 odsto od ukupnih turističkih potencijala.

Inostrani kamping gosti su veoma dobri potrošači u vanpansionskoj potrošnji i često se snabdevaju upravo u Srbiji domaćim proizvodima na putu do Grčke. Troše u proseku i više od 50 evra dnevno po osobi, dodaje Đumić.

Vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi, kaže, 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova, a kampovi čine od 20 do 25 odsto ukupnog turističkog prometa.

Uprkos prevashodno tranzitnom karakteru Srbije kada je u pitanju kamping turizam, veoma čest slučaj je da se kamperi zadrže i dva ili tri dana duže, a posebno oni koji krenu nizvodno Dunavom ili oni koji stižu iz Bosne i Hercegovine.

Prolazak kroz Zapadnu Srbiju produže koristeći nekoliko dana za obilazak atrakcija na Zlatiboru i Tari.

- Pravilnikom o kategorizaciji ograničeni smo na kampove sa maksimalno četiri zvezdice. To je prva stvar koju treba promeniti. Treba omogućiti i razvoj najmodernijih kampova sa pet zvezdica, smatra Đumić.

Kapaciteti domaćih kampova su relativno mali u poređenju sa ostatkom Evrope, maksimalno do 50 mesta, i to u većim kampovima poput Aniva kampa na Srebrnom jezeru, kampa Oaza u Beloj Crkvi, kampa Zlatibor, Zasavica, Asin kod Golupca, Eko kampa Fruška gora, Enigma kod Vranja...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE