Obrenovac, 12.08.2022

KAKO DA SMANJITE RAČUNE ZA GREJANJE?


Izvor: Espreso/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2022.
Primenite ova TRI SAVETA i odmah ćete primetiti RAZLIKU

Foto:Profimedia


Grejanje je jedna od značajnih stavki svih kućnih budžeta, posebno kada se tokom zime skoro 40 posto energije utroši na grejanje u domaćinstvu.

Nebitno kako se grejete, jedan od ova tri saveta će vam sigurno poslužiti da uklonite ili dodate faktore koji mogu uticati na temperaturu vašeg doma.

Ne pregrevajte dom

Nije dovoljno samo uključiti grejanje i onda ga ostaviti na istoj temperaturi celog dana. Ako imate termostat, održavajte ga između 18-20 stepeni, a povećavajte prema potrebi. Svaki stepen više može tako povisiti za skoro 10 posto vaš račun.

Podelite toplotu rerne

Upravo ste pekli nešto u rerni? Ostavite je otvorenom kako bi topao vazduh prešao na ostatak prostorije. Osim što će vam biti toplije, ukoliko ste pekli neke fine kolačiće, dom će vam mirisati na najlepše mirise!

Zavese ne služe samo za dekor

Lepe zavese mogu mnogo podići enterijer i uklopiti se u paletu boja vašeg doma, ali isto tako su i korisne za zadržavanje toplote. Tkom dana, one upijaju sunčeve zrake, dok noću vas štite od duvanja, pa ih danju razmaknite i čim prođe sunce ponovo navucite.

S druge strane britanska kompanija Ovo Energy prošle nedelje je svojim korisnicima poslala spisak deset “jednostavnih i isplativih načina” da im ove zime bude toplo, što je izazvalo oprečne reakcije javnosti.

Osim maženja s kućnim ljubimcima, korisnicima su savetovali da izazovu decu na hula-hup takmičenje, da vežbaju ili da počiste svoje domove. Sve to u vreme kad se u Britaniji očekuje rast cena energenata i životnih troškova.

Prema nekim predviđanjima, računi za plin i struju u aprilu bi milionima domaćinstava mogli da porastu i za više od 50 posto.

Daren Džons, zastupnik u britanskom parlamentu i predsednik Odbora za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju, nazvao je savete “uvredljivima” i pozvao kompaniju da se izvini.

"Nisam siguran ko je odobrio marketinšku kampanju koja ljudima savetuje da, ako ne mogu da priušte grejanje, nose džempere i jedu kašu", napisao je Džons naknadno na Twitteru.

Kompanija se u međuvremenu izvnila za sadržaj i nazvala ga “lošom procenom”.

"Razumemo koliko će situacija mnogim našim korisnicima ove godine biti teška. Trudimo se da pronađemo smislena rešenja u pristupu ovoj energetskoj krizi. Neprijatno nam je i iskreno se izvinjavamo", rekli su za Financial Times.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE