Obrenovac, 27.06.2022

KOLIKO GORIVA JE NAJBOLJE SIPATI?


Izvor: Espreso/24sedam/Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2022.
Stru─Źnjaci objasnili GDE GRE┼áIMO

Foto:Zorana Jevti─ç


Zbog sve viših cena goriva, sve je ve─çi izazov napuniti rezervoar vozila. Tako─Ĺe, ponekad je posredi samo nedostatak vremena ili naša udobnost za (ne)punjenje rezervoara, a obi─Źno se benzin napuni do vrha pre dugog putovanja.

Me─Ĺutim, ova praksa nije dobra, i to zna vec╠üina iskusnih voza─Źa, jer je imati više goriva u rezervoaru automobila zapravo va┼żnije nego što mislite, a ne radi se samo o problemu sa rezervoarom, vec╠ü i o opštem „zdravlju“ vašeg automobila.

Istovremeno, što je automobil stariji, to je vec╠üi problem zbog istrošenosti i osetljivosti komponenti. Jednostavno, voziti vec╠üi deo vremena „u rezervi“ nije najbolja praksa, upozoravaju stru─Źnjaci.

Zbog toga je va┼żno razumeti kako funkcioniše priklju─Źak rezervoara za gorivo i motora.

Naime, rezervoar za gorivo uklju─Źuje i pumpu koja je povezana sa sistemom za paljenje. Pumpa se zagreva dok radi, a kada je uronjena u gorivo u rezervoaru, deluje na nju kao rashladno sredstvo, piše blic.rs.

Ako imate manje od ─Źetvrtine goriva u rezervoaru, pumpa c╠üe se jako zagrejati i indirektno otkazati pre svog roka. Štaviše, vo┼żnja s uglavnom praznim rezervoarom za gorivo stvara kondenzaciju, a ova pojava razbla┼żuje gorivo i izaziva r─Ĺu.

To dalje dovodi do drugih problema. Ako vozite sa relativno praznim rezervoarom, pumpa za gorivo c╠üe po─Źeti da sakuplja svu prljavštinu sa dna rezervoara.

To uklju─Źuje sediment od prljavog goriva i kondenzaciju iz rezervoara koji mo┼że oštetiti pumpu za gorivo. Dakle, sve dok imate najmanje ─Źetvrtinu rezervoara – stvari rade kako treba. Filter se ne zagreva, motor ne radi tako sna┼żno, a oba poma┼żu u vec╠üoj kilometra┼żi.

Odr┼żavanje ─Źetvrtine rezervoara punom produ┼żic╠üe ┼żivotni vek komponenti sistema za gorivo. Mo┼żda je vreme da prekinete naviku korišc╠üenja poslednje kapi goriva da biste se naterali da svratite na pumpu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE