Obrenovac, 10.05.2021

KO IZGUBI DOZVOLU, MORAĆE KOD PSIHIJATRA?


Izvor: Espreso/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2021.
Nove izmene zakona o saobraćaju, evo kome nema povratka za volan

Foto:Profimedia, Nebojša Mandić, Ilustracija


Osim ponovnog pohađanja seminara vožnje, vozači koji izgube dozvolu najverovatnije će morati na pooštreni lekarski pregled, koji podrazumeva i procenu psihijatra i psihologa

Vozači koji zbog prikupljanja velikog broja negativnih bodova ostanu bez vozačke dozvole, osim pohađanja seminara vožnje, moraće na detaljniji lekarski pregled.

Kako je za sada planirano, nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja podrazumevaće preciznije preglede prilikom upisa na vožnju, tok će vozači kojima je dozvola oduzeta morati da prođu psihološku procenu.

- O tome se mnogo razgovara ovih dana i sve je izvesnija odluka da će vozači kojima je dozvola oduzeta morati najpre da prođu neku vrstu psihičke provere, da bi im dozvola bila vraćena. To će podrazumevati detaljan pregled stručnog lica, psihijatra ili psihologa, koji će utvrditi da li je to lice spremno da učestvuje u saobraćaju - kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Ova odluka znatno će uticati na smanjenje broja povratnika koji čine saobraćajne prekršaje, često i odmah nakon ponovnog dobijanja dozvole.

- Osim toga, lekarski pregled za vozače koji se tek upisuju u auto-škole više neće biti samo formalnost. Procena psihologa biće od mnogo veće važnosti i takvi pregledi pri upisu na vožnju biće mnogo detaljniji - kaže Duško Pešić.

Damir Okanović, direktor Komiteta za saobraćaj kaže da će ova odluka biti od velike važnosti, jer će procena lekara biti od veće važnosti nego ranije.

- Na ovaj način će se proceniti ko može da učestvuje u vožnji, a ko ne bi trebalo više da vozi. Među vozačima kojima je oduzeta dozvola, sigurno postoji određen broj onih koji neće moći da prođu psihijatrijsku proveru. Kada se oni izuzmu iz saobraćaja, na taj način smanjiće se rizik od incidenata i saobraćajnih nesreća - kaže Damir Okanović.

Da podsetimo, Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja bude predviđeno i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene ponašanje.

U Agenciji otkrivaju da je tokom osam godina bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali navode da su među njima bila i 32 vozača koja su do sada dva puta izgubila vozačku dozvolu.

Što se tiče nesreća sa fatalnim ishodom, i dalje najviše procentualno stradaju pešaci, a od početka godine stradalo je troje dece pešaka.

- Apelujemo na roditelje da povedu računa gde se to deca kreću, jer broj nezgoda koji se pojavljuje sa decom postepeno i polako počinje da bude upozoravajući - naveo je direktor Agencije Duško Pešić.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja takođe upozoravaju da se mora nešto učiniti da ne bi i ove godine, u kojoj se manje vozi, imali isti broj žrtava kao prethodnih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE