Obrenovac, 17.05.2021

KO IMA PRAVO NA DR┼ŻAVNE PARE?


Izvor: Alo.rs/Blic/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2021.
Postoji jedan kriterijum koji morate da ispunite kako biste dobili novac

Foto:Tanjug/Filip Krain─Źani─ç


Vest da ─çe dr┼żava subvencionisati ugradnju nove stolarije i da bi se za prozore od 1.500 evra bespovratno moglo dobiti 750, kod stotina hiljada doma─çinstava brzinom munje postavila je pitanje ko ─çe to mo─çi i da dobije subvenciju. Ovo su kriterijumi koji ─çe biti klju─Źni, te da li ─çe presudan biti kvalitet stolarije, starost nekretnine ili pak na─Źin grejanja...

Prvi, ali i jedni kriterijum je energetski pasoš. Iako na "prvu" ovaj termin zvu─Źi konfuzno, re─Ź je zapravo o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu zna─Źilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadr┼żi toplotu, piše Blic.

Primera radi, ako na dnevnoj sobi od 15 kvadrata imate balkonska vrata i dvokrilni prozor koji dihtuje tako da tokom cele zime morate i da ih "ušuškavate" peškirima i krpama, onda ra─Źunajte da ste visoko kotirani. Ako pritom imate i ulazna vrata koja ne dihtuju, pa promaja vu─Źe ─Źak i kada je sve zatvoreno, bi─çete još bolje pozicionirani.

Prakti─Źno, fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na ni┼żim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na tre─çem mestu od ukupno 8. Prakti─Źno na listi prioriteta bili bi slede─çi razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete.

Va┼żna informacija je i da sva novogradnja mora da ispuni kriterijume C kategorije, dok se za postoje─çe objekte o─Źekuje da se nakon rekonstruktivnih radova, njihov energetski razred pove─ça makar za 1.

– Energetska efikasnost meri se sa termalnim kamerama, i ono što su merenja do sada pokazala jeste da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo prozori, odnosno stolarija i staklo. Mi smo 2004. radili takva merenja i ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju zbog nedovoljne energetske efikasnosti – rekao nam je Goran Rodi─ç, iz Gra─Ĺevinske komore Srbije i dodao da je danas takvih objekata mnogo više od milion i po.

Rodi─ç je naveo i primer da je takvih stanova najviše na novobeogradskoj opštini. Kao dobar primer naveo je naselje Vojvode Stepe u Beogradu, gde je primeni primenom propisa u oblasti energetske efikasnosti, gra─Ĺanima prepolovljen trošak grejanja.

– I ovaj projekat koji sada dr┼żava radi je izuzetno dobar. Osi što ─çe koristi doneti gra─Ĺanima, o┼żive─çe i privredu jer je zna─Źajno dodatno uposliti i veliki deo privrede – rekao je Rodi─ç.

Energetski pasoš izra─Ĺuje ovlaš─çena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izra─Ĺenog Elaborata energetske efikasnosti. Po svemu sude─çi to ─çe raditi dr┼żavne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava kako je predvi─Ĺeno novim zakonom o energetskoj efikasnosti.

Za izradu energetskog pasoša potrebna vam je odre─Ĺena dokumentacija, i to dokaz o vlasništvu nad nekretninom i relevantna projektna dokumentacija objekta.

Na sajtu Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture stanovanje.gov.rs, nalazi se test energetske efikasnosti, koji se sastoji od 8 pitanja. U zavisnosti od toga koliko ste imali zaokru┼żenih odgovora pod brojem 1, 2, 3, i 4 vaš objekat je svrstan u jednu od 4 kategorije.

Najviše zaokru┼żenih odgovora pod 1 vaš objekat svrstava u energetski razred "C" ili više, što zna─Źi da zadovoljavate propisane standarde. Najviše zaokru┼żenih pod 2 vas svrstava u razred "E" ili "D", pod 3 u razrede "F" ili "E", i najviše pod 4 vas svrstava u razred "G" ili najlošiji energetski razred.

U okviru rezultata testa se nalaze i predlozi gra─Ĺevinskih mera i na─Źina kako da sanirate svoj objekat, ali kao što stoji u napomeni svrha testa je samo upoznavanje sa unapre─Ĺenjem energetske efikasnosti. Precizni prora─Źuni zavise od mnogo više faktora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE