Obrenovac, 13.05.2021

KRAJ JEDNE GODINE


Izvor: Alo.rs/Blic/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2021.
Evo šta nas očekuje u novoj dekadi i čemu možemo da se radujemo

Foto:Shutterstock/fizkes


Godinu dana nakon što je korona virus započeo svoje nemilosrdno širenje po svetu, počinju da se pojavljuju konture budućnosti preoblikovane pandemijom. Pandemija je u 2020. odnela milione života, uništila ekonomije, poremetila svakodnevicu.

Ovu 2021. dočekali smo sa nikada većeom nadom u bolje sutra, a prema ranim signalima, imamo nekoliko dobrih razloga za optimizam.

Vakcina zaustavlja akutnu fazu pandemije

Počnimo sa vakcinom. Zemlje širom sveta počele su najmasovniji program imunizacije u ljudskoj istoriji. U prvim redovima su rizične grupe i zdravstveni radnici, a očekuje se da će širem stanovništvu cepivo u većini zemalja biti dostupno do proleća. Vakcina neće samo spasiti živote, već će omogućiće prilično brz povratak u prilično normalan život.

Stručnjaci procenjuju da bi, uz visok stepen prihvatanja vakcine u populaciji, mogli da se vratimo na "relativni stepen normale“ do druge ili treće četvrtine 2021. To može delovati suviše daleko, ali je zapravo delić vremena koje smo do sada proveli gubeći bitke protiv korone.

Ovo ne znači da ćemo odmah moći da uživamo u onome što smo radili i uzimali zdravo za gotovo do 2020. godine - velike gužve na koncertima ili sportskim događajima, na primer, najverovatnije morati da sačekaju nekoliko meseci duže.

Takođe, stručnjaci tek treba da utvrde da li vakcine sprečavaju infekcije i prenos virusa ili su samo efikasne u sprečavanju simptomatske bolesti. U slučaju prvog scenarija moraćemo da se pripremimo na to da će vakcina biti samo jedan od mnogih alata za borbu protiv pandemije i da neće promeniti svakodnevni život onoliko koliko bismo želeli. Ali, stručnjaci bi uskoro trebalo da reše i tu dilemu, a kako za sada stoje stvari, razloga za optimizam svakako ima.

Ekonomski oporavak

Ovo neće biti godina u kojoj će se desiti potpuni oporavak teško ranjene ekonomije, ali će biti godina njenog ozdravljenja. Sa prvom opipljivom nadom da će se život vratiti u normalu, javila se i nada da će to značiti i postepeno "podizanje na noge" ranjene ekonomije.

U dobrom delu 2020. morali smo da se odreknemo jela u restoranima, pića u barovima i putovanja u inostranstvo, što je bilo pogubno za neke grane privrede. Međutim, oni koji su imali sreću da zadrže poslove, time su uštedeli. Taj novac će biti na raspolaganju za trošenje kada se mere ograničenja ukinu.

Sva naša prilagođavanja novoj pandemijskoj svakodnevici ispratila su tržišta i berze, a upravo se na njima sada dešavaju promene koje nagoveštavaju dolazak neke vedrije bućnosti. Od dolaska vakcine protiv korona virusa na berzama je došlo do velike rotacije. Investitori su počeli da se povlače iz grana koje su cvetale tokom pandemije i da se okreću onima koje će prve osetiti beneficije ekonomskog oporavka, kao što su banke i avio-kompanije.

Očekuje se da će se od euforije zbog povratka normalnom životu okoristiti i proizvođači luksuzne robe, jer će ljudi, bar na neko vreme, biti spremniji da se počaste skupocenim poklonom.

Pobeda Bajdena i "nova normalnost"

Pobeda Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima, odnosno, pre bi se moglo reći poraz Donalda Trampa, povod je slavlje u većem delu sveta. Amerikance dolaskom Bajdena u Belu kuću očekuje još jedan "povratak u normalnost" posle brojnih potresa i podela koje im je Tramp priredio za ove četiri godine.

A predvidljivija i i odgovornija Amerika dobra je vest i za ostatak sveta. Geopolitički odnosi širom planete neće zavisiti od toga šta je Tramp tvitovao dok su ostali lideri spavali. Pored toga, Bajdenova pobeda imaće važne posledice po demokratije koje je poslednjih godina zahvatio talas populizma, posebno u Evropi.

"Evropski trampovci", posebno u Mađarskoj i Poljskoj, sigurno će se naći u problemu, dok je "britanski Tramp" Boris Džonson već počeo da se prilagođava "posttrampovskom svetu" - nakon izbora je otpustio svog populističkog gurua Dominika Kamingsa.

Hvatanje u koštac sa klimatskom krizom

Pobeda Bejdena znači i vraćanje Amerike Pariskom klimatskom sporazumu iz kojeg se Tramp povukao 2018. godine. Trampove godine obeležene su ukidanjem regulacija za proizvođače fosilnih goriva, umanjenju standarda efikasnosti za vozila i uređaje, kao i prezir prema međunarodnim klimatskim sporazumima.

Ukoliko ispuni obećanje, Bajdenu će zaštita životne sredine biti jedan od prioriteta, što je odlična vest za ceo svet. Na kraju krajeva, pandemija nije bila nikakva slučajnost, već prirodna katastrofa koju je čovek izazvao svojim lošim praksama. Rekordna brzina kojom se virus proširio po svetu ne bi bila moguća bez prekomerene industrijalizacije i prekomerenog turizma.

Takođe, u 2020. je došlo do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte od sedam odsto, što je jasno pokazalo da je moguće uhvatiti se u koštac sa klimatskim promenama i sprečiti veću katastrofu od ove koja nas je zadesila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE