Obrenovac, 13.06.2021

KO JE ODGOVORAN KADA SE MALOLETNIK NAPIJE ?


Izvor: Alo!/B92/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2021.
Zakon o javnom redu i miru propisuje sankcije za sve one koji alkohol prodaju maloletnim licima

Foto:EPA/ANTONIO BAT


Zakon o javnom redu i miru propisuje sankcije za sve one koji alkohol prodaju maloletnim licima. Ipak, sam postupak dokazivanja prekršaja je jako složen.

Iako je slovo zakona jasno - deci ispod 18 godina nije dozvoljeno prodavati niti služiti alkohol, u praksi je drugačije, kao da je zakon nevidljiv.

Primetan je trend da mlade osobe često imaju burna pijanstva sa ciljem da se što pre napiju iz svoje potrebe za dokazivanjem u drustvu i okruzenju u kome se nalaze, ali ko je kriv ako se napije maloletnik?

Doktor Dragoljub Jovanović, specijalista pedagog iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kaže da ako mlada osoba već u adolescenciji počne da pije, postoji tendencija da će ona to da prihvati kao način zivota.

"Nažalost to može da dovede do ozbiljnih posledica. U pitanju je mladi organizam koji se tek razvija tako da alkohol mnogo teže utiče na organizam u tim godinama", naglašava on.

Zakon o javnom redu i miru propisuje sankcije za sve one koji alkohol prodaju maloletnim licima. Ipak, sam postupak dokazivanja prekršaja je jako složen.

Advokat Filip Z. Filipović pojašnjava da je tržišna inspekcija dužna da na licu mesta utvrdi da je lice koje je kupilo alkohol maloletno i ko je ovlašćen da mu to piće proda. Nakon toga ide prekršajna prijava, a tek posle toga pravno lice, odnosno preduzetnik može biti kažnjen.

Da stvar bude još komplikovanija, ugostitelji nemaju pravo da legitimišu osobe, dodaje Filipović.

"Ugostitelji imaju praksu da na ulazu traže ličnu kartu, ukoliko neko odbije da im da, oni im jednostavno zabrane ulazak, objašnjava advokat.

Na pitanje koje se iznova postavlja je - ko je kriv, stručnjaci odgovaraju: Svi po malo. Ipak, na roditeljima je najveći zadatak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE