Obrenovac, 29.06.2022

KAKO MO┼ŻETE DA NAPLATITE ┼áTETU AKO UPADNETE AUTOMOBILOM U RUPU NA PUTU?


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2022.
Postoji poseban protokol...

Foto:Profimedia, Marko Nikoli─ç, Instagram/mojbeograd


No─çna mora svakog voza─Źa jesu rupe na putevima zbog kojih vozilo mo┼że ozbiljno da se ošteti, a osim toga mo┼że do─çi i do ve─çe tragedije.

Problem je što su mesta gde su ulegnu─ça na putu ili rupe neretko neobele┼żena, pa ukoliko naletite na neku od njih, u najboljem slu─Źaju mogu da vam stradaju gume i to─Źkovi na automobilima.

U zimskom periodu u─Źestalije su ovakve nezgode jer asfalt usled niskih temperatura puca, pa nije retka pojava da se ošteti vozilo.

O tome svedo─Źe brojne objave na društvenim mre┼żama u kojima se ljudi masovno ┼żale na ošte─çenja nastala usled otvaranja asfalta.

Tako je jedan od korisnika Tvitera objavio fotografiju ogromne rupe koja se nalazi u Stevana Filipovi─ça u visini pru┼żnog prelaza u ┼Żelezniku, uz pitanje da li je mogu─ça naplata štete jer su mu guma i felna uništene.

Odgovor je potvrdan, svako od nas mo┼że naplatiti štetu nastalu na vozilu zbog ošte─çenosti puteva, ali, postoji odre─Ĺen protokol.

Pre svega, morate znati šta da radite u trenutku nezgode. Bitna stavka je da ste prethodno poštovali propise, kao i da niste upravljali vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Kada se nezgoda dogodi ne bi trebalo pomerati vozilo, a odmah treba problem prijaviti saobra─çajnoj policiji koji moraju da izvrše uvi─Ĺaj i naprave zapisnik o nezgodi. Policiji naglasite da u zapisnik stave da je vozilo ošte─çeno zbog lošeg kolovoza. U me─Ĺuvremenu, potrebno je slikati vozilo iz više uglova kao i sva ošte─çenja nastala na vozilu.

Nakon toga, vozilo odvezite kod osigurava─Źa kako bi sa─Źinio zapisnik o ošte─çenju. Obavezno sa─Źuvajte sve ra─Źune iz servisa nakon popravke, kao i od šlep slu┼żbe (ukoliko ste morali da koritite njihove usluge).

Od svog osiguravaju─çeg društva preuzmite kopiju policijskog zapisnika. Nakon toga potrebno je podneti zahtev za naknadu štete JP "Putevi Srbije" ili, ukoliko je šteta nastala na podru─Źju Beograda, u tom slu─Źaju problem prijaviti JP "Putevi Beograda".

Naime, zahtev za naknadu štete treba poslati u pisanom obliku. U zahtevu je potrebno navesti precizno vreme i mesto gde se dogodila nezgoda, a po┼żeljno je navesti i znos štete koji se potra┼żuje. Zahtev je potrebno svojeru─Źno potpisati, navesti adresu podnosioca i kontakt telefon.

Pored toga, potrebna vam je i slede─ça dokumentacija.

  • Zapisnik o izvršenom uvišaju MUP-a
  • Zapisnik o opisu i proceni ošte─çenja ovlaš─çenog osiguravaju─çeg društva
  • Ra─Źuni o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete u skladu sa Zapisnikom o ošte─çenju vozila ukoliko je izvršena popravka štete
  • Za vozila uzeta na lizing, neophodno je da korisnik vozila dostavi pismeno ovlaš─çenje lizing kompanije - vlasnik vozila, za podnošenje zahteva za naknadu štete i naplatu obešte─çenja.

Zahtev za naknadu štete, uz navedenu dokumentaciju, predaje se pisarnici JP "Putevi Beograda", ┼Żor┼ża Klemansoa 19 na drugom spratu, radnim danima do 15:30h ili poštom na istu adresu. Ili kontaktirati JP "Putevi Srbije" koji ─çe vam dati dalje instrukcije u zavisnosti od mesta gde se nezgoda dogodila.

Taj zahtev razmatra Komisija za naknadu štete JP "Putevi Beograda", a odluku o likvidaciji štete donosi osigurava─Ź. Podnosilac zahteva bi─çe pisano obavešten o odluci od strane osigurava─Źa. U slu─Źaju da podnosila zahteva nije zadovoljan odlukom, mo┼że podneti prigovor osigurava─Źu.

Podsetimo se kako je izgledala nezgoda kada je gotovo cela kabina kamiona propala u ambis u Beogradu. Naime, u Kostola─Źkoj ulici kod broja 21, zbog pucanja vodovodne cevi došlo je do urušavanja asfalta pa se stvorila ogromna rupa. Voza─Ź je nekako uspeo da iza─Ĺe iz kamiona, a na svu sre─çu ostao je nepovre─Ĺen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE