Obrenovac, 09.06.2023

KO NASLE─ÉUJE DUGOVE PO KREDITU KADA ┼ŻIRANT UMRE?


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 13.06.2022.
Pa┼żljivo pro─Źitajte!

Foto:Profimedia/Ilustracija


Kako banke nisu u obavezi da proveravaju da li je korisnik kredita ili ┼żirant preminuo, naslednici kada prihvate nasledstvo, prihvataju i obaveze, a u to spadaju i obaveze po kreditima pokojnika.

Ju─Źe mi je na adresu stigao dopis jedne banke, namenjen mom ocu, kojim se od njega tra┼żi da kao ┼żirant po kreditu izmiri ratu kredita gospo─Ĺe kojoj je bio ┼żirant. U pitanju je iznos od oko 6.000 rsd, što sugeriše da je gospo─Ĺa tek sada po─Źela da kasni jednu ratu ili deo rate. Stvar je u tome da je moj otac preminuo pre 3 godine, a da osobu kojoj je bio ┼żirant mi ne poznajemo, niti smo uopšte znali za dato jemstvo”, ka┼że za portal Kamatica N.S. Iako zakon nala┼że da naslednici odgovaraju za obaveze ostavioca do visine vrednosti nasle─Ĺene imovine, u obaveze ulaze i obaveze preuzete po kreditu ukoliko je pokojnik bio nekome ┼żirant.

Dug prema banci zastareva 10 godina od dospelosti duga, a ne od smrti du┼żnika. Ukoliko je banka tu┼żila du┼żnika sva potra┼żivanja se stopiraju, a zastarelost se u ovom slu─Źaju ra─Źuna 10 godina od donošenja rešenja o pravosna┼żnoj presudi.

Kako za portal ka┼że beogradski advokat Marko Stankovi─ç, “Ovaj slu─Źaj nije ništa novo u advokatskoj praksi, neretko se desi da posle par godina banka zatra┼żi izmirenje duga pošto je pokojnik bio ┼żirant po kreditu, a naslednici ne znaju ništa o tome”, i dodaje da je u ovakvim slu─Źajevima bitno da li je pokojnik bio obi─Źan ┼żirant ili solidarni ┼żirant (jemac platac). - “Ako je pokojnik jem─Źio kao obi─Źan ┼żirant, banka je du┼żna da naslednicima prezentuje dokaz da je dug prethodno pokušala da naplati od du┼żnika, a ako je pokojnik jem─Źio kao jemac platac, banka mo┼że potra┼żivati od naslednika da isplate dugovanje bez da prethodno to tra┼żi od du┼żnika”, ka┼że Stankovi─ç. U ovakvim slu─Źajevima kako bi se saznalo koje je obaveze pokojnik preuzeo i koja je visina istih potrebno je da se od banke zatra┼żi celokupna dokumentacija kojom se dokazuje osnov i visina potra┼żivanja prema naslednicima, ali tako─Ĺe, naslednici od banke treba da zatra┼że kontakt podatke du┼żnika. - “Na kraju, ako niste nasledili imovinu, ne─çete biti u obavezi da banci izmirite dugovanje. Tako─Ĺe, ukoliko se ispostavi da je vrednost nasle─Ĺene imovine manja od obaveza koje je pokojnik preuzeo, obaveza naslednika bi─çe ograni─Źena vrednoš─çu nasle─Ĺene imovine” ka┼że za finansijski portal Kamaticu beogradski advokat Stankovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE