Obrenovac, 10.05.2021

KORONA JE NAJVE─ćI IZAZOV ZA KOMPANIJE


Izvor: Alo.rs/Tanjug/E.N./Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2021.
Uslovi za preduzetni─Źko poslovanje su nepovoljni

Foto:Shutterstock


Ovo su rezultati istra┼żivanja koja su sprovedena me─Ĺu najuspešnijim kompanijama kod nas.

Istra┼żivanje sprovedeno u 2020. me─Ĺu najušpesnijih kompanijama u Srbiji pokazalo je da 82 odsto ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije kovid-19 najve─çim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije, rezultati su istra┼żivanja EY Preduzetni─Źki barometar.

Rezultati te studije ukazuju na to da 40 odsto preduzetnika ne namerava da odlo┼żi planirane investicije uprkos pojavi pandemije u 2020. godini.

Istra┼żivanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Srbije, a obuhvatilo je 110 najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, me─Ĺu kojima 66 odsto preduzetni─Źkih kompanija pripada porodi─Źnim biznisnima.

Istra┼żivanje sprovedeno onlajn upitnikom pokazalo je da je 81 odsto ispitanika iskoristilo meru pomo─çi Vlade Srbije u vidu uplate minimalne zarade po zaposlenom.

Više od polovine anektiranih preduzetnika (55 odsto) izjavilo je da su uveli nove proizvode ili prilagodili stare, da bi se izborili sa krizom koja je zahvatila ─Źitav poslovni svet još od po─Źetka marta 2020.

Tako─Ĺe, istra┼żivanje je pokazalo da 71 odsto preduzetni─Źkih kompanija u najvišoj meri stavlja u fokus ekološku svest i odr┼żivost poslovanja, dok 73 odsto ispitanika identifikuje probleme na strani prodaje kao najve─çi faktor rizika.

Njih 59 odsto smatra da su uslovi za preduzetni─Źko poslovanje nepovoljni.

Trendovi odnosa vlasništva i anga┼żovanja u preduzetništvu po polu su se, u odnosu na prethodno istra┼żivanje, donekle pomerili u korist ┼żena, te je u 2020. godini 27 odsto vlasnica kompanija me─Ĺu anketiranima u odnosu na 23 odsto u 2019. godini.

I dalje je najviše fakultetski obrazovanih preduzetnika - 75 odsto u odnosu na 73 odsto u 2019.

Tradicionalno, proizvodnja je najzastupljenija kod srpskih preduzetnika (53 odsto), a sve više je i IT kompanija koje pru┼żaju širok dijapazon softverskih i hardverskih rešenja (11 odsto), pokazalo je peto po redu istra┼żivanje - EY Preduzetni─Źki barometar.

Preduzetnici u Srbiji, su prema rezultatima EY Preduzetni─Źki barometar istra┼żivanja u izuzetno malom procentu (─Źetiri odsto) mogli da nesmetano nastave poslovanje van poslovnih prostorija.

Kako je sapšteno, ovako nizak procenat nije iznena─Ĺenje, jer je veliki procenat (53 odsto) ispitanika anga┼żovano u oblasti proizvodnje.

EY Preduzetni─Źki barometar je godišnje istra┼żivanje koje ima za cilj da istra┼żi na direktan na─Źin pitanja, o─Źekivanja i potrebe doma─çih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize doma─çeg preduzetni─Źkog ambijenta.

Program EY Preduzetnik godine na globalnom nivou postoji više od 30 godina, a u Srbiji ustanovljen je 2012. godine.

Od tada je kroz opse┼żna istra┼żivanja tima kompanije EY prošlo više od 200 doma─çih firmi koje zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE