Obrenovac, 20.06.2021

KAKO NAS PRODAVCI VARAJU?


Izvor: mondo.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2021.
Ako kupujete na ovaj način, mogu vam 'uvaliti' hranu kojoj je istekao rok!

Foto:iStock/Getty Images Plus/eldinhoid


Na listi više od 300 lažnih prodavaca...

Potrošači koji hranu kupuju preko interneta to treba da čine isključivo od legalnih i registrovanih onlajn trgovaca koji imaju i svoju službu za dostavu. U 90 odsto slučajeva kod prehrambenih namirnica koje se prodaju na ovaj način, dešava se da je istekao rok trajanja. Ovo tvrdi predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

"Na sajtovima koji to prodaju nelegalno, nikada nećete videti da li je rok istekao ili je pred istekom roka upotrebe, samo se vidi lepa slika i to jeste glavni problem", naglašava Papović i dodaje da potrošači treba da budu oprezni bilo koju vrstu robe da kupuju preko interneta, jer je nelegalna onlajn prodaja uzela maha.

"Mi smo objavili listu od više od 300 lažnih prodavaca putem interneta, i mada onih koji prodaju hranu ima manji broj, mogu da izazovu ozbiljne posledice", kaže Papović.

Samo kupovinom kod registrovanih trgovaca kupac štiti svoje zdravlje i stiče pravo da vrati proizvod i prijavi prekršaj. Ako se desi da robu kojoj je istekao rok trajanja potrošač pazari na crno, onda nema mogućnosti da se bilo ko sankcioniše.

Mora da bude navedeno

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je u skladu sa zakonom da se artikli pred istekom roka trajanja nude na tržištu po sniženim cenama, ali da to mora da bude jasno naznačeno.

"Trgovci mogu da prodaju robu po punoj ceni sve dok je u roku upotrebe, ali ukoliko je proizvod na akciji zbog skorog isteka roka, onda to mora da bude navedeno", objašnjava Mladen Alfirović iz NOPS-a, i zaključuje da u tzv. fizičkim prodavnicama takav proizvod mora da bude jasno obeležen i izdvojen, sa naznakom šta je razlog sniženja. Uglavnom se prehrambene namirnice prodaju na ovakvim akcijama.

Kod legalnih malo nepravilnosti

Poljoprivredna inspekcija je tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine, u legalnim prodavnicama utvrdila mali procenat nepravilnosti koji se odnosi na prodaju prehrambenih namirnica sa isteklim rokom trajanja, i to kod malih trgovaca.

"U pitanju su bili čips, krekeri, napolitanke i čokoladni proizvodi za koje dato je rešenje o zabrani prometa, a trgovac je odmah povukao hranu sa tržišta i obavestio Ministarstvo. Za ovu vrstu prekršaja Zakonom o bezbednosti hrane propisane su visine kazni, koje određuje sudija. U nadležnosti poljoprivredne inspekcije nije kontrola nelegalnih prodavnica", navode u inspekciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE