Obrenovac, 13.06.2021

KAKVO NAS VREME ČEKA NA LETO?


Izvor: Espreso/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2021.
Ove godine temperature u maju ne bi trebalo da prelaze iznad 30 stepeni

Foto:Emilija Jovanović


Kako je saopštio srpski meteorolog Nedeljko Todorović, ove godine, temperature u maju ne bi trebalo da prelaze iznad 30 stepeni.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za MONDO da je vreme tokom maja tipično za ovaj mesec. On je naveo da je maj u većini godina umereno topao sa čestim pljuskovima i grmljavinom.

"Tako je i ove godine, tipično vreme za maj, česta naoblačenja s kišom, pljuskovima i grmljavinom i zahlađenjem, ponegde i nepogode sa velikom količinom padavina i gradom", rekao je Todorović i dodao:

"Normalno, krajem meseca je toplije u odnosu na početak meseca. Ovogodišnji maj ne bi trebao da ima ekstremno visoke temperature više od 30 stepeni".

Govoreći o prvim dugoročnim prognozama za leto, Todorović za portal Mondo ističe da postoji mogućnost da ono bude malo toplije od proseka, što, kako kaže, ljudi ne mogu da jasno da uoče, već pamte periode s pljuskovima ili vrućinom.

"Prosečan broj dana sa ekstremno visokim temperatura više od 35 stepeni je oko 5. Tokom juna, jula i avgusta broj takvih dana trebao bi da bude od 7 do 10, dakle malo više od proseka, ali daleko manje od nekih zabeleženih ekstremno toplioh i sušnih leta", ističe Todorović.

On kaže da je prošlog leta broj takvih dana bio 2 do 3, ispod proseka, ali je prosečna temperatura bila iznad proseka.

Srpski meteorolog kaže da ne bi trebalo da bude većih odstupanja tokom juna, jula i avgusta u odnosu na višedecinijske proseke.

Kako ističe, toplo vreme sa povremenim osveženjima, pljuskovima i grmljavinom, češÄ‡e je u junu u julu, a ređe u avgustu.

"Svaka godina je karakteristična za sebe, svaka pomalo odstupa od nekog proseka, uglavnom je sve već zabeleženo, samo se u nekoj dogodi po neki ekstrem koji je nemoguće prognozirati", rekao je Todorović za MONDO o dugoročnom prognoziranju vremena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE