Obrenovac, 01.07.2022

KO NAJVIŠE VARA SA POLOVNJACIMA?


Izvor: Kurir.rs/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2022.
Budite oprezni kad kupujete auto, u ovoj zemlji svaki 4. vozi sa la┼żiranom kilometra┼żom

Foto:Zorana Jevti─ç


U Srbiji se uglavnom kupuju polovni automobili, pa je rizik od prevare kada je re─Ź o pre─Ĺenoj kilometra┼żi realan problem.

Kupovina polovnih automobila najrizi─Źnija je u zemljama centralne i isto─Źne Evrope, pokazuju podaci platforme za proveru istorije vozila "carVertical" (Kar vertikal).

Ova kompanija je sprovela istra┼żivanje na osnovu 900.000 istorija vozila ura─Ĺenih tokom 2021. godine.

Na osnovu podataka, na vrhu crne liste je Letonija gde je više od 24 odsto vozila iz ove zemlje proverenih putem "Car Verticala" pokazuju promene u kilometra┼żi. Ovako visok procenat govori da svaki ─Źetvrti kupac polovnjaka u Letoniji vozi auto sa la┼żiranom kilometra┼żom.

Drugo mesto na listi na osnovu prevara u vezi sa pre─Ĺenim brojem kilometara zauzima Rumunija. Svaki peti automobil, to jest skoro 20 odsto vozila proverenih u ovoj zemlji ima problem sa kilometra┼żom.

Situacija nije bolja ni u drugim balti─Źkim zemljama, s obzirom da je Estonija na tre─çem, a Litvanija na ─Źetvrtom mestu. Rusija i Ukrajina su tako─Ĺe u vrhu liste zemalja sa naj─Źeš─çim prevarama sa kilometra┼żom.

Sa druge strane, situacija u nekim zemljama centralne i ju┼żne Evrope izgleda mnogo bolje, ali i "najpoštenija" tr┼żišta se ipak suo─Źavaju sa ovim problemom.

Pokazalo se da svako 10 provereno vozilo u ─îeškoj, Slova─Źkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji ima vra─çenu kilometra┼żu. Procenat ovih vozila dosti┼że 12 odsto u Poljskoj i 14 odsto u Ma─Ĺarskoj.

Kolateralna šteta za evropsku ekonomiju

U kompaniji "Car Vertical" napominju da netransparentnost u Evropi košta voza─Źe milijarde evra svake godine. Kupovinom jeftinijih vozila ljudi misle da su prošli odli─Źno, ali zapravo ─çe ih popravke iza─çi skuplje u slu─Źaju kada vozilo ima "mutnu" istoriju koriš─çenja.

- Glavni izvori polovnih vozila za isto─Źnu Evropu su Nema─Źka, Francuska, Belgija, Holandija i Italija. Me─Ĺudr┼żavna kupovina vozila je najrizi─Źnija jer u ovim slu─Źajevima dolazi do najve─çeg broja prevara kada pri─Źamo o kilometra┼żi. Vra─çanje kilometra┼że je takozvani ,'nevidljivi zlo─Źin'. Prema nekim istra┼żivanjima, to proizvodi ekonomsku štetu od više od 9 milijardi evra na godišnjem nivou, i to samo u Evropi - objašnjava Matas Buzelis iz ove kompanije.

On napominje i da je problem što je nemogu─çe efikasno pratiti kriminalce koji se bave ovim vidom prevare, a tu je i pitanje kazne u slu─Źaju kada se ovakva prevara ustanovi.

Dok su zemlje zapadne Evrope poznate po tome da izri─Źu velike finansijske kazne ili ─Źak i zatvorske kazne za ovaj zlo─Źin, ─Źesto nema dovoljno resursa za rešavanje ovakvih slu─Źajeva u okviru slabijih tr┼żišta, gde su vozila na auto-placevima u proseku starija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE