Obrenovac, 17.05.2021

KORONA ONLAJN


Izvor: N1/Nikola Radišić/Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Aplikacija za otkrivanje koronavirusa pomoću govora, kašlja i disanja

Foto:@Reuters


Na koji je način moguće brzo i potpuno bezbedno otkriti prisustvo koronavirusa? To je pitanje kojim se bave mnogi istraživači širom sveta, kako bi pomogli radnicima u bolnicama, na graničnim prelazima ili aerodromima da lakše utvrde ko je potencijalni nosilac virusa, kako bi onemogućili njegovo dalje širenje. U te svrhe trenutno se najviše koriste daljinski merači temperature ili brzi testovi, a istraživači Unvierziteta u Luksemburgu veruju da je prisustvo virusa moguće utvrditi i analizom glasa.

Kovid-19 moguće je detektovati analizom glasa mnogo brže i pouzdanije nego na do sada poznate načine, uvereni su istraživači u četiri svetska univerziteta. Oni razvijaju aplikaciju za mobilne telefone, u nadi da će ona opravdati njhova očekivanja i da će efikasno prepoznati infeciju kovida analizom snimaka kašlja, disanja i govora, čak i kod onih koji nemaju nikakve simptome.

Aplikacija koju razvijaju istraživači sa Univerziteta u Luksemburgu, među koijma je i Vladimir Despotović, već je dostupna na internetu, na adresi cdcva.list.lu.

„Imajući u vidu da je kovid-19 pre svega respratorna infekcija i da izaziva simptome poput suvog kašlja, nedostatka daha, gubitka vazduha, to su sve simptomi koji mogu biti prepoznati u govornom signalu i iskorišćeni kako bi se razlikovale osobe koje su zaražene kovid virusom od osoba koje su zdrave“, objašnjava istraživač Univerziteta u Luksemburgu Vladimir Despotović.

Kako aplikacija radi

U istraživanju se učestvuje tako što se ostave osnovni podaci i prate uputstva sa stranice.

„Prvi glasovni zadatak je snimanje vašeg kašlja. Ako ste zadovoljni vašim snimkom, možete preći na sledeći govoni zadatak, gde je potrebno da duboko uzdahnute i izdahnute tri puta u telefon“, kaže Despotović.

Potrebno je snimiti kašalj, disanje, brojanje, izgovor slova „a“, kao kod lekara i jednu rečenicu na engleskom.

„Ja znam da kao ideja to možda deluje preambiciozno, ali verujte da su takvi simptomi relativno lako prepoznatljivi u glasovima ljudi“, kaže Despotović.

Istraživanje traje do aprila i veruju da će, ako se pokaže da su u pravu, to pomoći da se kovid detektuje brže, ali i bezbednije, jer nema nikakvog kontakta prilikom testiranja – samo vi i vaš telefon.

Iako vakcina protiv kovida počinje da stiže, istraživači podsećaju da virus, ipak, neće nestati. Kažu i da će rezultati ovog istraživanja, u slučaju da budu pozitivni, moći da se koriste i kod otkrivanja drugih respiratornih bolesti, posebno ako se opet pojavi neka nova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE