Obrenovac, 04.12.2021

KUPOVINA POLOVNIH AUTOMOBILA JE 'MA─îKA U D┼ŻAKU'


Izvor: Espreso/Sputnjik/Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2021.
┼áto je novije godi┼íe vozila, to c╠üete moc╠üi da dobijete ta─Źniju informaciju o pre─Ĺenoj kilometra┼żi...

Foto:RINA


Kupovina polovnog automobila je uvek "ma─Źka u d┼żaku" - nikad sa sigurnošc╠üu ne znate šta c╠üete dobiti. Što je automobil stariji i što je promenio više vlasnika, ta verovatnoc╠üa zna─Źajno raste.

Klju─Źni faktor je naravno kilometra┼ża automobila koja se skoro po pravilu smanjuje. Ovim vidom prevare se ne slu┼że samo profesionalci, vec╠ü ─Źesto i obi─Źni prodavci. To im omoguc╠üava da zna─Źajno povec╠üaju cenu automobila, jer je razlika u vrednosti vozila koje je prešlo 150.000 kilometara nekoliko hiljada evra vec╠üa od istog sa kilometra┼żom od 250.000 - 300.000 kilometara.

Jednostavno, na odre─Ĺenom broju kilometara koji ─Źesto obuhvata magi─Źnu cifru od 200.000 zbog istrošenosti krec╠üu da otkazuju odre─Ĺene komponente vozila i to one ─Źija je zamena najskuplja. Stru─Źnjaci tvrde da broj automobila sa promenjenom kilometra┼żom obuhvata više od 30 odsto tr┼żišta polovnjaka. U praksi je to znatno više, bar na našem podneblju.

Iako nikad nije moguc╠üe sa stoprocentnom sigurnošc╠üu utvrditi ta─Źnu kilometra┼żu vozila, postoji nekoliko koraka koji c╠üe vam omoguc╠üiti da dobijete bar pribli┼żnu vrednost, što vam mo┼że pomoc╠üi da se bolje uverite u stanje vozila i spustite mu cenu:

Potrebno je detaljno proveriti servisnu knjigu vozila u kojoj je bar do odre─Ĺenog trenutka vo─Ĺena evidencija kilometra┼że i popravki. To vam mo┼że dati ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje u proseku pa da do─Ĺete do neke prose─Źne vrednosti do trenutka u kojem ga vi kupujete.

Preporu─Źuje se da odvezete automobil u servis koji poseduje opremu za kompletnu dijagnostiku automobila, koja mo┼że ukazati i na odre─Ĺene defekte njegovih komponenti.

Što je novije godiše vozila, to c╠üete moc╠üi da dobijete ta─Źniju informaciju o pre─Ĺenoj kilometra┼żi, ─Źak i kada je manipulisano broj─Źanikom.

Me─Ĺutim, ni to nec╠üe odrediti ta─Źan broj pre─Ĺenih kilometara, ali c╠üe vam bar dati mnogo jasniju sliku koliko je vozilo prešlo i koliko se to (ne)poklapa sa onim što je obele┼żeno na satu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE