Obrenovac, 23.09.2023

KAMATE PAPRENE, KAZNA JOŠ VEĆA


Izvor: Kurir.rs/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2023.
Evo koliko može da vas košta ako porez ne platite na vreme

Foto:Shutterstock


Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Prva rata za uplatu godišnjeg poreza na imovinu dospeva 14. februara, pa građani koji u vlasništvu imaju bilo kakvu nepokretnost treba da za prvi kvartal uplate isto onoliko koliko su platili u novembru, odnosno četvrtom kvartalu 2022. godine.

Stručnjaci preporučuju da se građanima ne isplati da prekoračuju rokove jer pored uvećanog poreza na imovinu, ukupno zaduženje može da im optereti i kamata, ali i kazna.

- Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza. Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja što znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza - kaže Đerđ Pap, stručnjak za poreze.

Za obaveznike koji ne vode poslovne knjige fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije za prvi kvartal 2023. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2022. godinu.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka, navodi Sekretarijat.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE