Obrenovac, 06.05.2021

KOLIKO PANDEMIJA KOŠTA SVET?


Izvor: Alo.rs/Politika/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2021.
Teške posledice po svetsku ekonomiju plaćaju pre svega radnici koji su veliki gubitnici duboke recesije...

Foto:Shutterstock/Motortion Films


Teške posledice po svetsku ekonomiju pla─çaju pre svega radnici koji su veliki gubitnici duboke recesije, protivepidemijskih restriktivnih dr┼żavnih mera i time izazvanog nasilnog restrukturiranja ve─çine industrija i ─Źitavih nacionalnih privreda...

Pandemija koja je prvi istinski i nevi─Ĺeno istovremeni globalni doga─Ĺaj u modernoj istoriji, udarila je dosad uglavnom razvijeni svet, piše danas gr─Źki list „Efimerida ton sintakton” i iznosi kolika je zasad cena.

Teške posledice pandemije po svetsku ekonomiju pla─çaju pre svega radnici koji su veliki gubitnici duboke recesije, protivepidemijskih restriktivnih dr┼żavnih mera i time izazvanog nasilnog restrukturiranja ve─çine industrija i ─Źitavih nacionalnih privreda.

U svetu je samo tokom prva dva meseca ove godine gubitak bruto-doma─çeg proizvoda (BDP) iznosio 6,3 hiljade milijardi dolara. To je najrealnija procena me─Ĺunarodnih organizacija na osnovu globalne recesije od 4,5 odsto 2020. godine i s obzirom na to da je svetski BDP 2019. godine bio 86 hiljada milijardi dolara.

Globalni dug - javni i privatni - dostigao je krajem februara 281 hiljadu milijardi dolara. To je 355 odsto svetskog BDP-a, prenosi Beta.

Polovina porasta ukupnog duga u svetu za 24 hiljade milijardi dolara tokom pandemije, posledica je mera koje su preduzele dr┼żave.

Druga polovina je novi dug preduze─ça (pove─çan za 5,4 hiljade milijardi dolara), banaka (za 3,9 hiljada milijardi dolara) i doma─çinstava (za 2,6 hiljada milijardi dolara).

Globalni javni dug dostigao je tako 123,9 odsto BDP-a, dok je 1946. godine, posle završetka najrazornijeg oru┼żanog sukoba u ljudskoj istoriji - Drugog svetskog rata, ukupan svetski dug bio 124,1 odsto BDP.

Zbog rashoda izazavanih pandemijom, bud┼żetski deficit dr┼żava sveta je dostigao 11,8 odsto svetskog BDP-a, a 2019. je bio 3,8 odsto.

Apsolutni rekord dr┼że SAD, gde je bud┼żetski deficit prošle godine dostigao 17,8 odsto (a 2019. je bio 6,4 odsto), dok je u evrozoni gde su uravnote┼żeni bud┼żeti obavezni, deficit sko─Źio sa 0,6 odsto 2019, na 8,4 odsto BDP 2020.

Do kraja 2020. godine širom sveta je izgubljeno 114 miliona radnih mesta. Od toga su 33 miliona nezaposleni, a 81 milion je ─Źak napustio ekonomski aktivno stanovništvo i više ne tra┼żi posao.

Izgubljeni radni sati tokom pandemije - zbog otpuštanja, ili delimi─Źnog ili potpunog prestanka poslovanja, ravni su radnom vremenu 255 miliona stalno zaposlenih.

Evropa je zabele┼żila najve─çi procenat (14,6 odsto) radnika koji su nezaposleni, ne rade zbog prestanka poslovanja ili im je skra─çeno radno vreme.

Svetski rekord po gubitku radnih mesta postavljen je u SAD u aprilu prošle godine, kada se gotovo 21 milion radnika prijavio za pomo─ç za nezaposlene.

Prihod zaposlenih u svetu se 2020. godine smanjio za 3,7 hiljada milijardi dolara. To je ravno padu prose─Źne zarade od 8,7 odsto, odnosno iznosi 4,5 odsto svetskog BDP-a. Najve─ça smanjenja prihoda zaposlenih (prose─Źno 12,3 odsto) su u najsiromašnijim zemljama sveta.

Baš u godini pandemije (mart 2020-mart 2021.), najpopularniji berzanski indeks, njujorški „Dau D┼żons”, rastom od 65 odsto postavio je rekord svih vremena (preko 33.000 poena).

Tehnološki indeks Volstrita „Nasdak” zaradio je 81 odsto, deonice digitalnih giganata poskupele su od 60 do 110 odsto.

Akcije ameri─Źkog proizvo─Ĺa─Źa elektri─Źnih automobila TESLA su za godinu dana poskupele za ─Źak 670 odsto.

I sve evropske berze su zabele┼żile rast, neke i do 100 odsto, piše gr─Źki list koji je ─Źlanak napisao na osnovu podataka EUROSTAT-a, MMF-a, OECD-a, Me─Ĺunarodne organizacje rada (ILO), Instituta za me─Ĺunarodne finansije (IIF) i slu┼żbe EU za istra┼żivanje informacija EUROFOUND.

Procenjuje se da se ukupan obim svetske trgovine (uvoz i izvoz) smanjio za 9,2 odsto u 2020. godini, što je 4,5 odsto svetskog BDP-a.

Najve─çi spoljnotrgovinski udarac 2020. godine pretrpela je Latinska Amerika (sa gubitkom od 7,5 odsto BDP-a) i Evropa (sa 7,3 odsto gubitka), a najmanji gubitak je imala Azija (samo 2,5 odsto), zahvaljuju─Źi brzom rastu izvoza Kine.

Vrednost akcija na svim svetskim berzama (globalna kapitalizacija) dostigla je 110 hiljada milijardi dolara jer je tokom pandemije vrednost akcija porasla za 20 odsto u pore─Ĺenju sa 2019. godinom.

„Berzanski lešinari” - piše gr─Źki list - „primenili su do maksimuma staru izreku: 'Kad vidiš krv, kupuj, kupuj, kupuj!' “, što je berze dovelo „do mahnitog rasta”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE