Obrenovac, 06.05.2021

KO PRE┼ŻIVI, PRI─îA─ćE


Izvor: N1/FoNet/Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Najlošije za preduzeća u tekstilnoj industriji, hotelijerstvu, ugostiteljstvu

Foto:Pixabay.com


Na osnovu ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS), 54 odsto preduze─ça izjasnilo se da je pandemija veoma negativno uticala na njihovo poslovanje, ─Źak 40 odsto njih imalo je ugro┼żenu likvidnost, dok su najte┼że pogo─Ĺena mala preduze─ça, sa do deset zaposlenih.

„Najlošije su, gledano po sektorima, prošla preduze─ça u tekstilnoj industriji, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i u transportu, ne ra─Źunaju─çi tu ┼żelezni─Źki saobra─çaj. Preduze─ça su imala probleme sa finansiranjem, skoro polovina anketiranih izjasnila se da nema pristup finansijskim resursima, što posebno va┼żi za mala preduze─ça“, rekao je za Biznis.rs direktor Unije poslodavaca Srbije Sr─Ĺan Drobnjakovi─ç.

Posle prvog udara krize koji je bio opšti, sada se jasnije vidi da je situacija veoma šarenolika u razli─Źitim oblastima poslovanja.

„U drugom talasu pandemije, realni pad bruto doma─çeg proizvoda u tre─çem kvartalu iznosio je 1,4 odsto, ali mnogo ve─çi pad BDP bio je u gra─Ĺevinarstvu. U istom periodu, rast pokazuju IT sektori za šest odsto, kao i industrija za 3,2 procenta. Me─Ĺutim, od 4. januara dolaze na naplatu porezi i doprinosi na zarade, doduše u 24 mese─Źne rate, i to ─çe biti udarac za mnoge. Niko ne mo┼że da predvidi u kom obimu ─çe biti otpuštanja, ali je sasvim izvesno da ─çe ih biti“, naglašava Drobnjakovi─ç.

Mere dr┼żave u ovoj krizi pokazale su se kao finansijska injekcija, koja je mnoga preduze─ça spasila od propadanja, objašnjava Drobnjakovi─ç i dodaje da su u UPS veoma zadovoljni što su neke od njih donete direktno na njihovu inicijativu, što zna─Źi da su zahtevi privrede prihva─çeni. Unija poslodavaca apelovala je i da su pojedini ugostitelji ostali bez podške, a s obzirom da je ovaj sektor pretrpeo najozbiljniji udar krize, oni su tra┼żili i pravo na bespovratnu finansijsku pomo─ç za sve ugostiteljske objekte, zbog ote┼żanog poslovanja, skra─çenog radnog vremena, ali i zabrane rada vikendom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE