Obrenovac, 01.07.2022

KOME POŠTAR ZVONI NA VRATA, A KOME NE?


Izvor: Espreso/Politika/Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2022.
Nisu isti USLOVI za sve PENZIONERE

Foto:Ana Paunkovi─ç


U slu─Źaju da penzioner ime prebivalište van naše dr┼żave prinadle┼żnost ─çe se upla─çivati na devizni ra─Źun u banci koju je izabrao.

Penzioneri koji ovih dana o─Źekuju da prvi put prime penziju, kao i oni koji tek treba da podnesu zahtev za penzionisanje uz dokaz o uplatama sta┼ża i doprinosa moraju da prilo┼że i potvrdu banke o otvorenom teku─çem ra─Źunu na koji ─çe im prinadle┼żnosti biti upla─çivane, piše Politika.

Stara praksa da poštar zazvoni na vrata i donese penzije va┼żi samo za one penzionere koji su prinadle┼żnosti po─Źeli da primaju zaklju─Źno sa 1. januarom 2019. kada su doneti novi zakonski propisi prema kojima se sve penzije upla─çuju na ra─Źun.

Kako u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ka┼żu, ovaj dokument (potvrda banke) se još zove i ovlaš─çenje ili dozvola, pri ─Źemu je va┼żno da se proveri da li je na zahtevu za penziju ta─Źno navedena adresa prebivališta koja se sla┼że sa zvani─Źnom iz li─Źne karte. U suprotnom mo┼że biti problema u ispaliti, ili u koriš─çenju zdravstvenog osiguranja.

U slu─Źaju da penzioner ime prebivalište van Srbije penzija ─çe i─çi na devizni ra─Źun u banci koju je penzioner izabrao, a o ─Źemu tako─Ĺe mora da obavesti Fond PIO odgovaraju─çim dokumentom koji izdaje banka.

Isplata prinadle┼żnosti u inostranstvu mo┼że da bude uslovljena i redovnim dostavljanjem potvrda o ┼żivotu, kako bi se izbeglo da zbog kasnog saznanja da je penzioner preminuo do─Ĺe do pretplate iznosa penzije koja potom mora da se vrati.

Ukoliko penzioner posebno to ┼żeli, mo┼że da ima i ovlaš─çenog punomo─çnika da mu donosi penzije i kako navode iz Fonda PIO to je sve ─Źeš─çi slu─Źaj jer ima mnogo starih koji ne ┼żele da im bankomat proguta karticu, ili ne mogu da pamte pinove, ili nisu sigurni kako da provere stanje na ra─Źunu, šta da ukucaju na automatu... Nekima su pošte i banke daleko pa i ne mogu sami do njih da do─Ĺu.

Onaj ko je ovlastio nekoga da mu podi┼że novac mora posebno ovlaš─çenje da overi kod javnog bele┼żnika. Ako je re─Ź o penziji koja se podi┼że u inostranstvu onda ovaj dokument mora da se overi u konzulatu.

Ovakvo punomo─çje va┼żi do opoziva ili smrti penzionera. S tim što u slu─Źaju opoziva penzioner mora da dostavi podatke o svom ra─Źunu u banci ili novo punomo─çje drugoj osobi kako bi se isplata penzija nastavila.

Ukoliko je penzioner u domu isplata mo┼że da se obavlja i preko te ustanove i to tako što je mogu─çe da se od penzije i neposredno namiruju troškovi smeštaja delimi─Źno ili u celosti a ostatak penzioner da troši po ┼żelji.

U Fondu PIO napominju da je najva┼żnije od svega da svi penzioneri imaju obavezu da o promenama boravišta ili banke i ra─Źuna obaveste fond koji ispla─çuje penzije.

Ukoliko je re─Ź o onima koji su nasledili porodi─Źnu penziju treba da dostave potvrdu o zaposlenju, a deca da li su na redovnom školovanju. Oni koji primaju inostranu penziju, a ponovo se zaposle mogu da ostanu privremeno bez primanja jer se isplata u tom slu─Źaju obustavlja što obavezno treba da provere u dr┼żavi ─Źiju prinadle┼żnost primaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE