Obrenovac, 04.12.2021

KOLIKO SE ČEKA NA REŠENJE O PENZIJI?


Izvor: Espreso/Srbija Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2021.
Va┼żna stvar odla┼że proces

Foto:Profimedia


Od 100 osiguranika koji podnesu zahtev za ostvarivanje prava na penziju, njih 90 dobije rešenje o pravu u zakonskom roku.

Me─Ĺutim, preostalih desetoro mora─çe da sa─Źekaju i do nekoliko meseci du┼że. Razlog za to nije odluka Fonda PIO da po nekim zahtevima ne postupi, ve─ç objektivne okolnosti vezane za ukupan sta┼ż osiguranja, koje kao ne─Źiji propusti postanu vidljivi tek u momentu potvr─Ĺivanja podataka o sta┼żu u postupku donošenja rešenja o penziji.

Zakonski rok za rešavanje o zahtevu za ostvarivanje prava na penziju je odre─Ĺen u trajanju od dva meseca od dana podnošenja zahteva. Na┼żalost, brojni nedostaci u podacima registrovanim u mati─Źnoj evidenciji na osnovu kojih se utvr─Ĺuju navršen sta┼ż i osnovice osiguranja, a koji su naj─Źeš─çe posledica propusta i nepoštovanja zakonskih obaveza poslodavaca, dovode do toga da bi striktno poštovanje zakonskog roka za rešavanje dovelo do ─Źestog odbijanja zahteva za penziju (posebno u slu─Źaju prava na prevremenu starosnu penziju), ili do utvr─Ĺivanja znatno ni┼żeg mese─Źnog iznosa penzije od stvarno pripadaju─çeg, pa se u postupcima te┼żi da se što ve─çi broj podataka utvrdi pre odlu─Źivanja.

Nekada su nedostaci u registrovanim podacima takvi da rešenje uopšte nije mogu─çe doneti pre njihove korekcije (npr. kada je registrovano više od 12 meseci sta┼ża u toku kalendarske godine, kada postoje dupli podaci ili registrovani podaci koji se o─Źigledno odnose na drugu osobu i sl.). Zakon odre─Ĺuje da je isklju─Źivo poslodavac obveznik podnošenja prijava za mati─Źnu evidenciju pa se sva a┼żuriranja sprovode uz komunikaciju sa poslodavcima, što je posebno ote┼żano u slu─Źajevima kada se vodi ste─Źajni ili likvidacioni postupak, ili kada je poslodavac promenio sedište bez prijave o promeni adrese.

Neretko se tra┼żeni kadrovski podaci nalaze kod pravnih sledbenika, ili su neuredno ─Źuvani i vo─Ĺeni, pa se radnici Fonda susre─çu sa velikim problemima pri pokušaju da urede podatke na osnovu kojih ─çe se odlu─Źiti o penziji.

Rok za ┼żalbu 15 dana od prijema rešenja

U slu─Źaju da je podnosilac zahteva iz bilo kog zakonskog razloga nezadovoljan donetim rešenjem, u roku od 15 dana od dana prijema mogu─çe je podneti ┼żalbu. ┼Żalba obavezno mora da sadr┼żi podatke o rešenju na koje se odnosi, uz navo─Ĺenje razloga za podnošenje.

┼Żalba mora da bude potpisana, a mo┼że da se podnese li─Źno ili putem pošte. U slu─Źaju da lice raspola┼że elektronskim sertifikatom, ┼żalba mo┼że da bude potpisana i na ovaj na─Źin i u tom slu─Źaju mo┼że da se podnese i preko e-šaltera Fonda. ┼Żalbu razmatra organizaciona jedinica Fonda koja je donela rešenje i ukoliko na─Ĺe da je ┼żalba opravdana, donosi novo rešenje. U drugim slu─Źajevima spisi predmeta se prosle─Ĺuju Direkciji Fonda, kao drugostepenom organu, gde ─çe se odlu─Źiti po ┼żalbi.

Podnošenje ┼żalbe ne uti─Źe na isplatu penzije koja je rešenjem utvr─Ĺena, pa ─çe je korisnik redovno primati i dok traje postupak po ┼żalbi.

Po donošenju rešenja, isplata penzije vrši se neposredno korisniku, odnosno staratelju, ili licu koje korisnik prava ovlasti da prima penziju. U tom smislu, ve─ç pri podnošenju zahteva od podnosilaca se tra┼żi da prilo┼że odgovaraju─çu potvrdu iz poslovne banke kod koje ┼żele da primaju penziju.

Ukoliko je potrebno, zahtevu se prila┼że i rešenje nadle┼żnog dr┼żavnog organa kojim je postavljen staratelj, odnosno overeno punomo─çje dato drugom licu za prijem penzije. Zbog izmene zakonskih propisa, isplata novim penzionerima više nije mogu─ça na ku─çnu adresu. Ukoliko se isplata penzije vrši u inostranstvu, potrebno je da lice odgovaraju─çim dokumentom doka┼że da ima prebivalište u inostranstvu, da dostavi overenu potvrdu o ┼żivotu, kao i instrukcija strane banke sa podacima o odgovaraju─çem deviznom ra─Źunu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE