Obrenovac, 05.12.2021

KARBON TAKSAMA UNIÅ TAVAJU PLANETU


Izvor: Alo.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2021.
Energetska kriza dovešće do rekordne emisije štetnih gasova!

Foto:Tanjug/Ap


Energetska kriza, zima koja je pred svetom dovela je do velike trke među državama koje nagomilavaju zalihe fosilnih goriva, što će gotovo sigurno ponovo dovesti do emisije štetnih gasova, piše Blumberg.

Kina, Indija i druge ekonomije u razvoju podstiču potražnju za ugljem, ali čak su i SAD spremne da povećaju potrošnju najprljavijeg fosilnog goriva, prema prognozi Međunarodne agencije za energiju.

Svetska emisija ugljen dioksida dosegla je vrhunac neposredno pre početka pandemije korona virusa, a zatim je 2020. godine zabeležen najveći godišnji pad od 1965. godine. Emisija gasova sa efektom staklene bašte ove godine do avgusta su samo 1% manje u odnosu na isti period 2019. godine.

Zbog toga su uoči COP26 klimatskih pregovora koji će se održati u novembru u Glazgovu, UN pozvale zemlje da dostave ambicioznije planove za smanjenje emisije. Očekuje se da će se zvaničnici iz gotovo 200 zemalja okupiti na dvonedeljnim pregovorima.

Da li će emisije oboriti nove rekorde verovatno će zavisiti od vremenskih prilika, rekao je Stiven DŽ. Dejvis, profesor na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu i jedan od vodećih ljudi "Karbon monitora".

- Fosilna goriva koja se koriste za zagrevanje zgrada mogla bi vrlo brzo da "popune" taj 1% ako je hladno.

ENERGETSKA KRIZA

Energetska kriza koncentrisana je u sektoru proizvodnje električne energije. Nestašice prirodnog gasa i električne energije bile su posebno akutne u Kini i Velikoj Britaniji Emisije proizvođača električne energije već su porasle za 2,2% na globalnom nivou u periodu od januara do avgusta u odnosu na isti period 2019, podstaknute povećanjem u Kini, Indiji i Brazilu, pokazuju podaci Carbon Monitor -a .

Ali na mnogim mestima, ispuštanja ugljen dioksida iz drugih glavnih izvora će biti niža nego u 2019. godini, zato što su mnoge elektrane na ugalj ugašene, dok solarna energija i energija vetra preuzimaju primat. Emisije u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji tokom prvih osam meseci ove godine smanjene su za 4,7% u poređenju sa istim periodom 2019. godine, navodi grupa, koja svoje procene zasniva na proizvodnji električne energije, industrijskoj aktivnosti, kopnenom transportu. U SAD su pale 3,5%.

POGREŠNA PERCEPCIJA

Još jedan faktor koji bi mogao potaknuti rast emisije je novi skepticizam prema obnovljivim izvorima energije usred energetske krize. Prekidi u poslednjih nekoliko nedelja izazvali su debatu o uticaju tranzicije sveta na čistiju moć. Dok neki vide stabilnost u vetru i solarnoj energiji, drugi vide ranjivost zbog ekstremnih promena cena i nestabilnosti izazvanih prekidima u lancima snabdevanja fosilnim gorivom i zavisnošÄ‡u od država bogatih resursima, poput Rusije.

- Zabrinut sam zbog sve veće pogrešne percepcije da je trenutna energetska kriza uzrokovana obnovljivim izvorima energije ili politikom koja favorizuje obnovljive izvore energije - rekao je analitičar BlumbergNEF-a Ali Izadi-Nadžafabadi.

- Racionalni odgovor na skok cena fosilnih goriva i veće emisije treba da bude ubrzanje prelaska na obnovljive izvore energije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE