Obrenovac, 17.05.2021

KRUG UTICAJA


Izvor: novaekonomija.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2021.
Kako da pomognemo sebi da budemo efikasniji i zadovoljniji

Foto:Pixabay


─îesto se u praksi susre─çemo sa time da ljudi do─Ĺu po pomo─ç, i navode mnogo svojih ┼żivotnih problema ─Źiji izvor le┼żi negde izvan njih samih, ali ima veliki uticaj na to kako se ose─çaju I koliko su zadovoljni svojim ┼żivotom.

Na primer, mu─Źi ih što im dete ima probleme u školi, ili ih partner ne razume, ili imaju finansijske probleme, nezaposlenost, neku fizi─Źku bolest i sli─Źno. Naravno da svi mi jako patimo i zbog dešavanja ─Źiji je izvor izvan nas samih i van naše direktne kontrole. ─îak I neki problem koji su "u nama", kao na primer napad panike ili depresivno stanje, iako su, formalno gledano u nama, ipak o─Źigledno nisu sasvim u našoj kontroli (barem ne u ovom trenutku), jer ih ina─Źe ne bismo imali, tj. Mogli bismo voljno da ih kontrolišemo. A to zaklju─Źujemo po tome što, kada bismo imali potpunu kontrolu, onda bi bismo te probleme ve─ç rešili.

Slede─ça tehnika mo┼że da nam pomogne da, najpre jasno, taksativno uvidimo šta nas sve mu─Źi, a zatim da jasnije i konkretnije razlu─Źimo koliki stepen uticaja imamo nad tim i u kojim aspektima. Nakon toga, mo┼żemo eventualno da razmislimo o nekim novim idejama koje bi nam pomogle da steknemo još više kontrole nad našim problemima. Jer ako se problem u ovom trenutku nalazi izvan našeg polja kontrole, to ne isklju─Źuje mogu─çnost da problem do─Ĺe u polje kontrole, ukoliko uradimo nešto druga─Źije nego do sada.

Postupak/ve┼żba:

Uzmite papir i olovku i nacrtajte tri koncentri─Źna kruga kao na slici ispod. Veliki krug obuhvata sve one stvari koje nas se ti─Źu, koje nas tangiraju, koje su nam bitne u ┼żivotu. To je krug ticanja. U nešto manji krug spadaju stvari koje nas se naravno tako─Ĺe ti─Źu, ali na koje uz to imamo izvestan, ali ne potpun uticaj. Dakle stvari nad kojima imamo delimi─Źnu kontrolu (krug uticaja). Najmanji krug su stvari koje su nam bitne i koje mo┼żemo da kontrolišemo (krug kontrole).

Krenimo od velikog kruga, kruga ticanja:

Zapitajte se, koje tri stvari, koje sada nemam, a kada bih ih imala, bi mi najviše koristile da dostignem svoju dugoro─Źnu dobrobit? Drugim re─Źima, koje tri stvari, koje sada nemam, bi mi dugorošno najviše koristile kada bih ih imala? Na primer: U dugoro─Źnoj perspektivi, mnogo bi mi zna─Źilo da radim posao za koji sam se školovala. Zapišite te tri stvari, tj cilja.

Zatim se zapitajte: Koje tri stvari koje sada imam, a koje mi štete dugoro─Źno, kada bi se ubla┼żile ili nestale bi mi dugorošno donele najviše benefita? Tj, koje tri štetne stvari, bi mi najviše koristilo da nestanu ili da se smanje? Na primer, U ┼żivotu bi mi mnogo zna─Źilo da prestanem da pušim. Zapišite i ove tri stvari tj cilja.

Sada imate šest stvari koje su vam bitne, koje najviše uti─Źu na vaš ┼żivot i za vas su od najve─çeg interesa, dugoro─Źno. Drugim re─Źima, ako poradite na tih šest ciljeva i rešite ih, delimi─Źno ili u potpunosti, to ─çe u ogromnoj meri promeniti kvalitet vašeg ┼żivota.

Zatim se zapitajte za svaku od tih šest stvari, u koju oblast krugova spade u ovom trenutku, tj koliko kontrole i uticaja imate nad time sada trenutno? Ima stvari nad kojima imamo malo direktne kontrole. Na primer ne mo┼żemo da kontrolišemo da li ─çe sutra sijati sunce ili ─çe padati kiša. Ili mo┼żda aktuelnije za Beograd, li─Źno ne mo┼żemo direktno da uti─Źemo na to da li ─çe vazduh biti zaga─Ĺen i koliko. Na fizi─Źku pojavu zaga─Ĺenja vazduha nemamo direktan li─Źni uticaj.

Me─Ĺutim, mo┼żda mo┼żemo imati neki uticaj dugoro─Źno, ako preduzmemo neke akcije. Tako─Ĺe kratkoro─Źno, mo┼żemo da prilagodimo svoje ponašanje toj pojavi. Ako smo najmanje efikasni, onda ─çemo se strašno brinuti i “┼żderati” oko toga i ostati pasivni u svemu. Ta tre─ça taktika je dakle najmanje produktivna.

Ako ipak rešimo da izanaliziramo taj problem i potra┼żimo na─Źine kako da pomerimo svoje ponašanje u pravcu unutrašnjeg kruga (kruga uticaja, ili još dalje ka krugu kontrole) onda mo┼żda mo┼żemo na primer da izaberemo da se detaljno informišemo, da se društveno anga┼żujemo, da slede─çeg dana ako moramo da iza─Ĺemo napolje barem pokušamo da se skoncentrišemo na konstruktivne stvari koje radimo, umesto da vrtimo po glavi crne misli koje ništa ne rešavaju, a ─Źine nas o─Źajnim i sl.

Ovo je naravno samo primer i ne tvrdim da je ispravan na─Źin da se konkretni problem zaga─Ĺenja vazduha sagleda i reši. Samo je ovde upotrebljen kao ilustraciju za ovu tehniku.

Kada ste sami dobro razmislili i izanalizirali šta sve mo┼żete da preduzmete da biste se pribli┼żili unutrašnjem krugu, mo┼żete pitati i prijatelje da vam pomognu u brejn-stormingu, tj da vam mo┼żda i sami predlo┼że neke nove na─Źine rešavanja i nošenja sa za vama bitnim problemima i temama u vašem ┼żivotu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE