Obrenovac, 05.10.2022

KO VAM NAPLATI PROVIZIJU ZA PLA─ćANJE KARTICOM BI─ćE UDAREN PO D┼ŻEPU


Izvor: Kurir.rs/Aleksandra Koci─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 15.09.2021.
Zbog 25 dinara mogu da dobiju kaznu do 800.000 dinara

Foto:Shutterstock


Posle pisanja Kurira da pojedine zubarske ordinacije pelješe pacijente, oglasila se i Narodna banka Srbije

Tekst objavljen u Kuriru o tome kako pojedine zubarske ordinacije napla─çuju proviziju ukoliko njihove usluge pla─çate karticom naišao je na ogromno interesovanje javnosti.

Od Narodne banke Srbije dobili smo odgovor da je to što uzimaju 25 dinara na uslugu od 1.000 dinara, odnosno više od 1.700 dinara za, recimo, fiksnu protezu za jednu vilicu, kršenje zakona. Sankcije su propisane i za sve druge pru┼żaoce usluga koji na ovaj na─Źin pelješe gra─Ĺane.

- ─îlanom 41 stav 2. Zakona o platnim uslugama propisano je da primalac pla─çanja ne mo┼że od platioca zahtevati posebnu naknadu za koriš─çenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta. Dakle, pru┼żaocu usluga je zabranjeno da napla─çuje posebnu naknadu za koriš─çenje platne kartice. Postupanje suprotno ovoj zabrani predstavlja prekršaj za koji je propisana nov─Źana kazna od 50.000 do 800.000 dinara za pravno lice, a od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika. Prekršajni sudovi nadle┼żni su za vo─Ĺenje prekršajnog postupka - navedeno je u odgovoru NBS za Kurir.

Zna─Źajno je ista─çi, navode dalje, da zbog troškova prihvatanja kartica trgovci mogu odlu─Źiti da prihvataju one platne kartice za koje ─çe pla─çati ni┼żu trgova─Źku naknadu. Donošenjem Zakona o me─Ĺubankarskim naknadama na predlog Narodne banke Srbije uvedena je obaveza banke prihvatioca (banke koja je odgovorna za POS terminale) da trgova─Źke naknade trgovcu nudi i obra─Źunava pojedina─Źno za razli─Źite vrste i brendove platnih kartica za ─Źiju se upotrebu pla─çaju razli─Źite me─Ĺubankarske naknade i/ili razli─Źite naknade karti─Źnih sistema pla─çanja.

Iz NBS poru─Źuju da su na tr┼żištu u Srbiji najni┼żi troškovi za sve u─Źesnike u sistemu prisutni u nacionalnom karti─Źnom sistemu DinaCard: - Tako─Ĺe, ukazali bismo da je sa uspostavljanjem sistema za instant pla─çanje Narodna banka Srbije stvorila uslove da korisnici mogu da pla─çaju na prodajnom mestu trgovcu koriste─çi svoju aplikaciju za mobilno bankarstvo. Troškovi za procesiranje transakcija instant pla─çanja su višestruko ni┼żi od troškova vezanih za karti─Źne transakcije, tako da sada i oni trgovci koji imaju manje mar┼że i ni┼że prose─Źne transakcije mogu da na jednostavan na─Źin omogu─çe i ponude svojim kupcima bezgotovinska pla─çanja uz zna─Źajnije ni┼żu trgova─Źku naknadu u odnosu na karti─Źna pla─çanja.

Struka vam preporu─Źuje da, ukoliko postoji mogu─çnost, kada zakazujete termin pitate koje kartice primaju ili, kada u─Ĺete u trgovinu, da obratite pa┼żnju na prostor oko kase, gde je obi─Źno istaknuto koje su kartice prihvatljive.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE