Obrenovac, 04.12.2021

KAKVU VODU PIJE SRBIJA?


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2021.
Institut za javno zdravlje objavio NOVI IZVEŠTAJ: U 15 mesta ona je mikrobiološki neispravna i to nije sve

Foto:Shutterstock


Cela Srbija zna da Zrenjanin nema vodu za pi─çe, ali sude─çi po poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovi─ç Batut", 15 gradskih naselja ima vodu koja je bila mikrobiološki neispravna, što mo┼że da bude rizi─Źno po zdravlje.

Najve─çi rizik sa ─Źesme imali su stanovnici Nove Varoši gde je zabele┼żena mikrobiološka neispravnost od ─Źak 28,5 procenata. S druge strane, voda iz 21 vodovoda ima udru┼żene neispravnosti – mikrobiološku i fizi─Źko-hemijsku.

"Batut" je objavio izveštaj za pija─çu vodu za prošlu godinu u kome se ka┼że da je tokom 2020. godine kontrolisano 2.056 javnih vodovoda i vodnih objekata od kojih su 156 ili 7,1% vodovodi gradskih naselja, 827 ili 40,2% su javni vodovodi seoskih naselja i 1.073 ili 52,2% su vodni objekti.

U odnosu na 2019. broj ispravnih javnih vodovoda gradskih naselja u 2020. se pove─çao, ali pove─çao se i broj vodovoda s mikrobiološkom neispravnoš─çu, dok se broj sa fizi─Źko-hemijskom i udru┼żenom neispravnoš─çu smanjio u odnosu na 2019. godinu.

Mikrobiološka neispravnost vode najve─ça u Brani─Źevskom okrugu

Od 92.250 uzoraka vode za pi─çe, neispravan je bio 15.241 ili 16,5 odsto.

- Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost 5.099 ili 5,4% je bilo neispravno. Najve─çi procenat javnih vodovoda i vodnih objekata sa mikrobiološki neispravnim uzorcima vode bio je u Brani─Źevskoj oblasti, 12,9 procenata - podvla─Źe u “Batutu”.

Ubedljivo najve─çi procenat mikrobiološke neispravnosti u vodi za pi─çe zabele┼żen je u Novoj Varoši (28,5 odsto), zatim u Vršcu – 10,4 procenata i ┼Żagubici 10,1 odsto.

Mikrobiološka neispravnost podrazumeva da su u vodi prona─Ĺeni neki mikroorganizmi koji mogu da budu rizi─Źni za zdravlje.

- Naj─Źeš─çi uzro─Źnici mikrobiološke neispravnosti su pove─çan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla. U ukupnom broju mikrobiološki neispravnih uzoraka najviše je bilo aerobnih mezofilnih bakterija (52,8 odsto), dok je prisustvo ešerihije koli zabele┼żeno u 0,7 odsto neispravnih uzoraka - navodi se u izveštaju "Batuta".

Fizi─Źko-hemijska neispravnost

Zbog prisustva arsena u vodi za pi─çe javni vodovod je fizi─Źko-hemijski neispravan i ako ima manje od 20 odsto neispravnih uzoraka na godišnjem nivou. Rezultati fizi─Źko-hemijskog ispitivanja pokazali su da 13 ili 8,3 odsto vodovoda ima fizi─Źko-hemijsku neispravnost u više od 20 odsto ispitivanih uzoraka godišnje.

To su vodovodi u Beo─Źinu, Temerinu, Adi, Crvenki, Šidu, Kovinu, Alibunaru, Kova─Źici, Koceljevi, ┼Żabarima, Rekovcu, Blacu i Tutinu. Najve─çi procenat neipsravnosti prona─Ĺen je u uzorcima vode u Crvenki i Šidu.

- Naj─Źeš─çi uzroci fizi─Źko-hemijske neispravnosti su pove─çana mutno─ça i boja, povišene koncentracije gvo┼ż─Ĺa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita, kao i pove─çan utrošak kalijum-permanganata. Ve─çina uzro─Źnika fizi─Źko-hemijske neispravnosti uti─Źe na organolepti─Źka svojstva vode a nema uticaja na zdravlje, dok neki uzro─Źnici neispravnosti pripadaju grupi toksi─Źnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje - navodi se u izveštaju Instituta "Batuta" uz dodatak da se podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom ne prate.

Udru┼żena neispravnost

─îak 21 vodovod iliti 13, 5 odsto njih, imalo je „udru┼żenu” neispravnost vode. Najviše u Vojvodini - 19, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 3, u Beograda 2 ili 9,5%, dok ih na istoku i jugu Srbije nije bilo.

To su vodovodi u Malom I─Ĺošu, Subotici, Kuli, Titelu, Ba─Źu, Srbobranu, Ba─Źkom Petrovcu, ┼Żablju, Senti, Kikindi, Novom Kne┼żevcu, Zrenjaninu, Novom Be─Źeju, ┼Żitištu, Se─Źnju, Novoj Crnji, Beloj Crkvi, Plandištu, Staroj Pazovi, Grockoj i Mladenovcu.

U ovim mestima voda je i fizi─Źko-hemijski neispravna, a i mikrobiološki neispravna.

Sa druge strane, dok je najve─çi procenat vodovoda sa fizi─Źko-hemijskom neispravnoš─çu uzoraka vode bio u Srednjebanatskoj oblasti, najmanji procenat takvih je u Šumadijskoj oblasti. Najve─çi procenat vodovoda sa mikrobiološki neispravnim uzorcima vode je bio u Brani─Źevskoj oblasti, a najmanji u Raškoj.

Ispravnih javnih vodovoda gradskih naselja u Srbiji je bilo 107, i to je za jedan više u odnosu na 2019. godinu.

Ina─Źe, najve─çi broj mikrobiološki neispravnih vodovoda u odnosu na broj kontrolisanih je bio u 2017, kada je bio i najve─çi broj fizi─Źko-hemijski neispravnih uzoraka. Sa „udru┼żenom” neispravnoš─çu najviše vodovoda je registrovano u 2016.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE