Obrenovac, 29.11.2021

KOLIKI ZEMLJOTRES MOGU DA IZDR┼ŻE ZGRADE U SRBIJI?


Izvor: Alo/24 sedam/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2021.
Za male pare mo┼żete proveriti koliko vam je objekat kriti─Źan

Foto:EPA


Gra─Ĺevinski standard prilikom gradnje je da zgrade mogu izdr┼żati zemljotres od šest do osam stepeni po Rihteru.

Zgrade u Srbiji su do devedesetih gra─Ĺene po standardu koji je propisivao da mogu izdr┼żati zemljotrese od šest do osam stepeni rihterove skale, ali nije sigurno da tako grade i današnji investitori.

- Nekada su postojale uzanse u gra─Ĺevinarstvu. To su pravila i standardi kako su se zidali objekti. Postojala su betonska platna koja prate ─Źitavu zgradu, od podruma do vrha i daju konstruktivnu sigurnost. Kod nas se to projektuje od šest do osam rihterove skale. To je bio standard kada smo bili me─Ĺu pet najja─Źih gra─Ĺevinskih dr┼żava na svetu. Sada mislim da se to retko prati i da u projektu postoji taj seizmi─Źki odnos, ali da su privatni investitori dosta toga poremetili i izmenili - ka┼że Dejan Bojovi─ç iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i recikla┼żu.

On dodaje da je za objekte gra─Ĺene do devedesetih godina siguran da su ispunjavali standarde, ali za noviju gradnju ne mo┼że da tvrdi. Bojovi─ç objašnjava i da svuda u svetu postoje firme koje se bave rušenjem u gra─Ĺevinarstvu, a koje su prve na terenu kada do─Ĺe do velikih urušavanja prilikom potresa.

- Oni su jedini obu─Źeni i imaju specijalne priklju─Źke i alate. Kod nas to ne postoji. Mislim da ne postoji ni katastar nepokretnosti koje su rizi─Źne zbog rušenja, a mi smo se zalagali da utvrdimo koliko takvih objekata ima - objasnio je on.

Bojovi─ç ka┼że da postoji mapa trusnih podru─Źja, a da se zna da u našoj zemlji uticaj imaju panonska i balkanska tektonska plo─Źa.

- Panonska je u Vojvodini a balkanska je deo od Bugarske prema nama. Zna se i da je Kopaonik uvek trusan - ka┼że on. 

Još jedan problem je i to što su nam objekti ve─ç prili─Źno stari, pa je šansa za urušavanje mnogo ve─ça.

- Mi nemamo tu vrstu analize i popis objekata koji mogu biti opasni. Objekti koji su ra─Ĺeni u Jugoslaviji, recimo na Novom Beogradu ili Banjici, imaju vek trajanja. To je oko pedeset godina. Mi ulazimo u problem šta da radimo sa tim objektima. Obavezu rekonstrukcije dr┼żava je prepustila stanarima, objekti stari preko 50 godina zahtevaju ozbiljnu rekonstrukciju i odr┼żavanje - ka┼że on. 

Bojovi─ç dodaje da nema pravila šta prvo strada u zemljotresu, pa se tako dešava da pucaju ku─çe ali i zgrade.

- Nekadašnje ku─çe su dosta izdr┼żljive, kao što su panonske, šumadijske i sli─Źno. Ali kada se pojavio beton, onda je svako bio svoj majstor pa tu ima razlika. Tu ve─ç zavisi od kvaliteta gradnje objekta - ka┼że on.

Me─Ĺutim, mo┼że se proveriti da li vam je objektat podlo┼żan rušenju zbog zemljotresa a to nije ni skupo.

- Postoji na─Źin da se proveri pregledom stabilnosti nose─çih stubova i da li su istrošeni. Naravno, kao i sve što radimo, mora se pogledati arhivski projekat i šta je stavljeno u sam objekat. To rade veštaci gra─Ĺevinske struke. Obi─Źno se naplati dolazak, neka laboratorija betona... a mo┼że koštati izme─Ĺu 5.000 i 10.000 dinara - objasnio je Bojovi─ç. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE