Obrenovac, 18.06.2021

DA LI ZNATE ZA┼áTO KONTROLORE ZOVEMO RID┼ŻOVANI?


Izvor: Espreso/Istorijski zabavnik/Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2021.
Dobili su ime po ovom ─Źoveku!

Foto:Espreso


Kontrolori u autobusima GSP-a nikada nisu bili naro─Źito popularni. Ipak, pri─Źa o tome kako su oni dobili pogrdan naziv "rid┼że" ili "rid┼żovani", daleko je zanimljivija i šira od problema prestoni─Źkog gradskog prevoza i švercovanja u njemu.

Pri─Źa o beogradskim "ri─Ĺovanima" po─Źela je 1951. Te godine karta u javnom prevozu jugoslovenske prestonice je poskupela petostruko! Ulazilo se na jedna, zadnja vrata pored kojih je uglavnom sedeo kondukter. Ako to nije bio slu─Źaj, kondukteri, obi─Źno dvoje su se kretali po vozilu. Ako bi neko i uspeo da se u gu┼żvi provu─Źe bez karte, sa─Źekali bi ga kontrolori!

Kako su ro─Ĺeni "rid┼żovani"?

Pri─Źa ka┼że da se ondašnji kontrolori nisu krili niti hvatali putnike "na prepad". Imali su uniforme, a naro─Źito su bile upadljive kape koje su nosili.

Ka┼żu da je veoma sli─Źnu stalno nosio i ameri─Źki general u Korejskom ratu Metjuu Rid┼żvej, ─Źovek koji se smatra najzaslu┼żnijim za premo─ç koju su snage Ujedinjenih nacija stekle nad severnokorejskim.

Po pri─Źi, upravo u kapi le┼żi razlog zbog koga su se "red┼żovani" uselili u beogradske autobuse. Drugi pak misle da je razlog dublji - naime, u doma─çim, socijalisti─Źkim medijima, zbog u─Źeš─ça Amerike u Korejskom ratu, Metju Rid┼żvej je prikazivan u najmra─Źnijem svetlu i imao je iskulju─Źivo negativan tretman.

Beogra─Ĺanima nije trebalo mnogo da pove┼żu "mrskog lika" i kontrolore koji po svaku cenu ho─çe da im naplate kartu.

I tako su ovi drugi postali prvo "rid┼żveji", pa onda u adaptiranom slengu "rid┼żovani", pa "rid┼że"… Naziv je do danas ostao pogrdan.

A šta je bilo sa pravim Rid┼żvejem i Korejom?

Iako je nakon Drugog svetskog rata najve─çi deo civilizovanog sveta verovao da se takvi u┼żasi više nikada ne─çe ponoviti, ve─ç u junu 1950. godine izbio je sukob koji je pretio da svet gurne u još jedno, verovatno fatalno razaranje.

Korejski rat je zapo─Źeo kao gra─Ĺanski nakon što je komunisti─Źka Demokratska Narodna Republika Koreja napala kapitalisti─Źku Republiku Koreju. Zbog hladnoratovskih tenzija u sukob su ubrzo ušle Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave, a zatim i Narodna Republika Kina i Sovjetski Savez. SAD su ubrzo podr┼żale još neke dr┼żave Ujedinjenih nacija i tako je na krajnjem istoku Azije izbio je najve─çi sukob koji je svet video od Drugog svetskog rata.

Rat se okon─Źao primirjem koje je postignuto 27. jula 1953. i koje je i dalje na snazi tako da se, pravno gledano, sukob nikada ni nije završio. Severna, ali i Ju┼żna Koreja su do┼żivele neuspeh u pokušaju ujedinjenja, a na obe strane je poginulo 3 miliona ljudi uz neopisiva razaranja.

Metju Rid┼żvej je pre┼żiveo Korejski rat i oven─Źan slavom se vratio u Ameriku. Kasnije je obavljao još mnoge visoke vojne du┼żnosti. Iz aktivne slu┼żbe se povukao 1955. a preminuo je u dubokoj starosti 26. jula 1993. verovatno nikada ne saznavši da je nesvesno "kumovao" svim budu─çim generacijama GSP kontrolora u jugoslovenskoj, a potom i srpskoj prestonici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE