Obrenovac, 13.06.2021

LOV NA 'CRNO ZLATO' U SRBIJI LEGALIZOVAN


Izvor: Alo.rs/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2021.
Ne mo┼że da ih bere ko ho─çe, u Italiji se dobija 5.000 evra za kilogram!

Foto:Shuterstoock


Lov na tartufe, koji se u Srbiji ─Źesto odvija u sivoj zoni i koji se zbog visoke cene ove gljive završava i sukobima, kona─Źno dobija mogu─çnost da se legalizuje.

Prvi put u Srbiji sertifikat su dobila 84 komercijalna sakuplja─Źa i to je dobar po─Źetak da se "zabranjeni biznis" uvede u legalne tokove. Na ovaj na─Źin prakti─Źno se staje na kraj prisvajanju terena s tartufima, bušenju guma, trovanja pasa, pa i ubistvima koja su se dogodila prošle godine u okolini Sremske Mitrovice.

Kilogram belih tartufa neretko dosegne i po par hiljada evra, dok su crni osetno jeftiniji i mogu da se pazare za oko 150 evra po kilogramu. U suštini sve zavisi od vrste, kvaliteta i godišnjeg doba te mu je cena u izvesnom smislu dosta "volatilna". Tako nije neobi─Źna situacija da je pre dve godine oko 850 grama belih tartufa pla─çeno 75.000 evra, na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu.

Sa izbacivanjem ove "discipline" iz "sive zone" u Srbiji sve je ve─çi broj gra─Ĺana koji se odlu─Źuju da se posvete "lovu na gljive".

Šta su ta─Źno tartufi?

Tartufi su posebna vrsta gljiva, koja uglavnom raste u šumama Evrope. Rastu pod zemljom i zavise od okolne vegetacije iz koje crpe potrebne materije. Kako bi uopšte mogli da ih iskopate treba da imate ili svinje koje prirodno ose─çaju njihov miris ili psa koji je posebno dresiran.

Postoji nekoliko stotina razli─Źitih tartufa, od kojih je desetak jestivo. Tartufi su izuzetno cenjeni u gastronomskom svetu, prvenstveno zbog specifi─Źne arome koju imaju.

Pored izuzetnog ukusa, tartufi su ─Źuveni i po svojim lekovitim svojstvima. Ovaj delikates se neretko koristi i kao prirodni lek za potenciju i vitalnost celog organizma.

Zašto je toliko skup?

Cena tartufa zavisi od mnogo faktora, prvenstveno odnosa ponude i potra┼żnje i toga da li je godina sušna ili ne. Crni tartufi su oko 150 evra po kilogramu, ali desi se i sezona u kojoj on košta i manje od 100 evra. Beli tartufi, sa druge strane, dosti┼żu cenu i do par hiljada evra.

Prvenstveno da bi uopšte mogli da se prona─Ĺu potrebno je da se nabavi ili svinja ili dresiran pas. Prema odre─Ĺenim podacima, za jedno štene koje je obu─Źeno za "lov" na tartufe potrebno je odvojiti izme─Ĺu 500 i 1000 evra, što se u izvesnom smislu tako─Ĺe ura─Źunava u cenu.

Aroma, glavni adut ove gljive, vrlo brzo ispari, te je veoma bitno da tartuf što pre stigne iz šume do potroša─Źa, i to dodatno pove─çava njegovu cenu.

Cena zavisi i od veli─Źine, vrste jer postoji crni i beli koji su skuplji, zatim od stepena ošte─çenosti i oblika. Na cenu uti─Źe i starost ove gljive, te je zreo tartuf veoma vredan, dok mlad ne vredi prakti─Źno ništa.

Prema ocenama stru─Źnjaka, cena tartufa je relativan pojam i svake godine se menja. Dešava se da je jedna otkupna cena u Srbiji, dok u inostranstvu dosti┼żu višestruko višu vrednost. Tako se za tartuf od prose─Źnih 100 evra za kilogram u Srbiji, u Italiji mo┼że dobiti i 5.000 evra.

Novembar je ina─Źe prava sezona za tartufe. Tada ih u Srbiji ima najviše, a kvalitet gljive je najbolji. U Srbiji ih ima u okolini Obedske bare i Deliblatske peš─Źare, ali i na Fruškoj gori, planinama Kosmaj, Rudnik, Oplenac i na Svrljiškim planinama. Ima ih i oko reka Jasenice, Karaš, Lug i Bosut. Procene su da se u Srbiji godišnje prona─Ĺe i do tri tone tartufa.

"Lov" na tartufe napokon legalan

Pre dve nedelje je prvi put u Srbiji odr┼żano oficijalno polaganje ispita za sertifikovanog sakuplja─Źa tartufa. Tom prilikom je sertifikate dobila 84 komercijalna sakuplja─Źa.

Zoran Jelenkovi─ç, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza, ukazao je, gostuju─çi na RTS-u, da su doma─çi tartufi tek 20 odsto cene koja se dosti┼że u Italiji i da je kompletna koli─Źina koja se izvadi u sivoj zoni išla preko Hrvatske i prodavala se uglavnom u Italiji i Francuskoj kao istarski tartuf.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE