Obrenovac, 15.07.2024

STAVILI STE LETNJE GUME, A PADA SNEG?


Izvor: Kurir.rs/S.T./Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2023.
Evo da li saobraćajac može da vas kazni!

Foto:Shutter


Meteorolozi za danas najavljuju sneg u skoro celoj Srbiji, a zbog toga se vozači hvataju za glavu!

Naime, 1. april je prestala da važi obaveza korišćenja zimskih guma, koje su obavezne od novembra do marta kad na putu ima snega, leda ili poledice.

I zato su u prethodnim danima, kad je sunce jače sijalo i temperature premašile 20 stepeni, neki pohrlili da zimske gume zamene za letnje, ne nadajući se snegu. Sada se pitaju da li zbog toga mogu biti kažnjeni.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, za Kurir kaže da vozač koji se ovih dana nađe na snegu s letnjim pneumaticima nije prekršio zakon.

- Ko sada vozi sa zimskim gumama, ne nalazi se u prekršaju. Ipak, nije dobro voziti s letnjim gumama po snegu, nije bezbedno - rekao je on.

Dakle, iako s formalnopravne tačke gledišta vožnja s letnjim gumama u aprilskim snežnim danima nije kažnjiva, nije ni preporučljiva. Ko može, neka ne ide automobilom, ili neka vrati zimske pneumatike. To možda iziskuje veći trošak, ali je bezbednost na putu nemerljiva.

Inače, i AMSS je 1. aprila izdao saopštenje u kom su napisali da zbog promenljivih uslova vožnje početkom proleća ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE