Obrenovac, 10.05.2021

REŠENA DILEMA


Izvor: Alo.rs/Politika/M. Š./Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2021.
Da li i pod kojim uslovima psi mogu da se voze gradskim prevozom?

Foto:Shutterstock/hedgehog94


Vozač autobusa na liniji Batajnica–Stara Pazova nedavno je stekao prijatelja za sva vremena kada je jednog smrznutog kucova pustio u vozilo da se ugreje. Pas ga je već sutradan sačekao na istoj stanici, a onda je neko od putnika sliku dvojice „kolega” podelio na internetu i izazvao opšte oduševljenje ljubitelja životinja.

Ali, da je ovo ipak presedan i da psi u autobusima najčešće nisu dobrodošli zna većina vlasnika koji su svog četvoronožnog prijatelja pokušali da transportuju kroz grad. Negoduju neretko i vozači i sugrađani pa to najčešće podseća na scenu iz „Srećnih ljudi” u kojoj Smiljku i Živka, odnosno Necinog Simu, razljućeni putnici izbacuju napolje. Razlog za to je što ljudi najčešće nisu ni upoznati sa propisima koji ipak kažu da se određene vrste pasa, u određenim uslovima, mogu voziti javnim prevozom.

Daleko smo mi još od Hongkonga koji čak ima čuvenu liniju 99 samo za prevoz ljubimaca, ali u ovoj oblasti nismo mnogo odmakli od ostalih svetskih metropola – koje poput nas i same imaju ograničenja transporta ljubimaca.
Kod nas, naime, nema problema za vlasnike koji u vozilo unose male pse. Reč je o kucovima visine do 40 centimetara i mačkama koje se mogu prenositi samo u posebnim transporterima. Po gradskoj Odluci o javnom linijskom prevozu putnika, ljubimci se ne smeju po autobusima švrćkati u „špicu”, već mogu putovati samo od 9 do 13 časova ili od 18 do 24 časa.

– Transporter je sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za prenos životinja u vozilu primerena njihovoj vrsti. On mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu – kažu iz Sekretarijata za javni prevoz.

Ovi transporteri, dodaju oni, moraju biti zatvoreni tako da životinja ne može provući šapu, pobeći ili ispuštati hranu i druge otpatke.

– Transporter je potrebno smestiti tako da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa ni na bilo koji način ugrožava ostale putnike i saobraćajno osoblje – dodaju iz ovog gradskog ministarstva.
Slična pravila važe i u Los Anđelesu, Čikagu, Finiksu, Njujorku... Psi u autobuse mogu ulaziti samo u propisanim nosačima, dovoljno malim da se mogu držati na krilu, ispod miške ili između nogu dok vlasnik stoji ili sedi.

Kucovi se u Beogradu mogu voziti i taksijem, ali to već zavisi od samih šofera jer odluka o auto-taksi prevozu kaže da su ljubimci u automobilima taksista dobrodošli samo uz pristanak vozača.
Zakon uz to garantuje i da gradski transport bez problema mogu koristiti i psi vodiči. A ostali krupniji psi u autobusima se zasad mogu samo „švercovati” i to ako im kroz šape progledaju vozač i putnici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE