Obrenovac, 04.12.2021

KAKO DA PREPOZNATE LAŽNI NOVAC U SRBIJI?


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 04.09.2021.
Jedna greška ga POSEBNO ODAJE

Foto:Profimedia


Iako sve centralne banke širom sveta pokušavaju da proizvedu novac sa takvim zaštitnim elementima koje je vrlo teško imitirati, svake godine budu otkriveni lažnjaci, jer i falsifikatori nastoje da se, koristeći tehnička sredstva, što više približe originalu. Zato stručnjaci upozoravaju na oprez, naročito kada su "crvene" novčanice od 1.000 dinara u pitanju, jer su one falsifikovane u 61.46 odsto slučajeva.

U prvih šest meseci ove godine otkriveno je 547 lažnih apoena više nego u isto vreme lane, a gotovo u istom broju kao 2019. godine.

"U strukturi otkrivenih falsifikata novčanica gotovog novca, dominantno učešÄ‡e imaju apoeni od 1.000 dinara, 2.000 - 21,86 odsto i 500 dinara koje čine 15,26 odsto kopija. Ova tri apoena zajedno čine 98,58 procenata ukupnog broja falsifikata novčanica gotovog novca", podatak je izveštaja NBS.

Kada je reč o vrednosti lažnog novca - oko 90 odsto čine novčanice od hiljadu i dve hiljade dinara. Statistika kaže da na milion komada originalnih novčanica u opticaju budu otkrivena četiri komada falsifikovanih novčanica gotovog novca. Na milijardu dinara u opticaju, otkriveno je 6.586,56 dinara falsifikovanog novca.

"U ovom periodu je otkriveno i 606 novčanica falsifikovanog stranog novca. U pitanju je 418 novčanica evra, od čega najviše onih od 50 i 200 evra, što je razlika u odnosu na ranije godine, kada je apoen od 100 evra bio zastupljeniji", podatak je NBS.

Među lažnjacima je i 108 komada američkih dolara, u najvećem broju su apoeni od 100 dolara. Još 80 falsifikata su konvertibilne marke - 19 novčanica, po jedan komad švajcarskog franka i švedske krune, a dva nemačke marke i 57 komada apoena hrvatske kune. Osim ovog novca koji je otkriven u opticaju, policija je pre izlaska na tržište zaplenila još 8.128 komada falsifikovanih novčanica evra, kao i 493 hrvatske krune.

Kako proveriti da li je "lažnjak"

S obzirom na to da su napredovale tehnologije falsifikovanja novca, sve je teže "nestručnom" oku da primeti da s novčanicom nešto nije u redu. Ukoliko posumnjate da je to slučaj, možete da prijavite najbližoj policijskoj stanici ili banci, a i u menjačnicama postoji obavezan aparat za otkrivanje lažnih para.

Iako prave i lažne novčanice izgledaju identično, prelaskom jagodicom prsta na originalu mogu se osetiti neravnine, dok na falsifikatu ne!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE