Obrenovac, 17.05.2021

LEPA SLIKA, ALI BEDAK


Izvor: Espreso.rs/Objektiv/Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2020.
Znate li koliko nas slobodnih dana čeka ove godine?

Foto:Profimedia


U 2021. godini očekuje nas samo sedam prazničnih dana.

I zaista, pogled u kalendar 2021. godine otkriva da kada se saberu svi državni i verski praznici, s posla će oni koji su zaposleni odsustvovati samo sedam radnih dana.

Prva prilika za slavlje dolazi za Sretenje, a kalendar nam je u slučaju ovog praznika blagonaklon jer 15. februar “pada” u ponedeljak, a neradni dan je i utorak 16. februar, što znači da ćemo se odmarati cela četiri dana. Međutim, prvomajski i uskršnji praznici se naredne godine preklapaju, jer se Uskrs proslavlja u nedelju 2. maja, što znači da će vernici pravoslavne veroispovesti s posla odsustvovati na Veliki petak 30. aprila i na Vaskršnji ponedeljak 3. maja, piše Politika.

Katolici će Uskrs proslaviti u nedelju 4. aprila, što znači da na posao ne moraju da odlaze 2. i 5. aprila, odnosno u petak koji prethodi i ponedeljak koji dolazi nakon ovog velikog hrišćanskog praznika. Podsećanja radi, po Zakonu o državnim i verskim praznicima, neradni dani su i Veliki petak, ali i Uskršnji ponedeljak. Pored ovih praznika, pravoslavci imaju pravo na slobodan dan na prvi dan krsne slave, a pripadnici islamske zajednice slave prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurban-bajrama, dok pripadnici jevrejske zajednice ne rade prvi dan Jom Kipura. Poslednja prilika za praznovanje dolazi u četvrtak 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Radićemo i poslednjeg dana 2021. s obzirom na to da ćemo tu godinu “ispratiti” u petak, a 1. januar 2022. godine „pašće” u subotu.

Pandemija virusa korona u velikoj meri je poremetila i školski kalendar, pa su đaci i u Srbiji i u Vojvodini otišli na zimski raspust 21. decembra i vratiće se u klupe mesec dana kasnije – ukoliko prosvetne vlasti ne odluče drugačije.

U ovom trenutku niko ne može da kaže kada će učenici otići na prolećni raspust, koji prema kalendaru Ministarstva prosvete treba da počne u petak 30. aprila i da se završi u utorak 4. maja. Ako pandemija ne pokvari planove prosvetara, đaci bi trebalo da odu na raspust 21. juna, a školsko zvono u novoj godini treba da zazvoni 1. septembra.

Zahvaljujući izmenama Zakona o državnim praznicima, kojima su pre nekoliko godina uvedena dva nova praznika – Sretenje i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – u Srbiji se praznuje deset dana godišnje. Po slovu istog zakona, u našoj zemlji se praznuju i radno obeležavaju Sveti Sava – 27. januara, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. aprila, Dan pobede – 9. maja, Vidovdan – 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobra.

Osim Nove godine, koja se proslavlja 1. i 2. januara, žitelji Srbije slave i Dan državnosti 15. i 16. februara, Praznik rada 1. i 2. maja i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar. Zakonom je takođe propisano da „ako jedan od datuma kada se praznuju navedeni državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana”. Verski praznici koji se obeležavaju neradno jesu prvi dan Božića – 7. januar, i uskršnji praznici – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.

A ako je suditi prema broju prazničnih dana, Crnogorci su najvredniji narod na svetu. Naime, od svih država u Evropi, Crna Gora ima najmanje prazničnih dana, a osim Nove godine i Prvog maja, Božića i Uskrsa, slave se samo Dan nezavisnosti (21. maj) i Dan državnosti (13. jul). Iako je svako poređenje radne etike Japanaca i Crnogoraca na nivou anegdote, zanimljiva statistika govori da Japanci, za koje se osnovano sumnja da su najvredniji narod na planeti, imaju čak 15 neradnih dana godišnje za praznovanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE