Obrenovac, 20.06.2021

LUDA─îKI SKOK CENA NEKRETNINA


Izvor: Espreso/Blic biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 18.05.2021.
Kao da to nije dovoljno, POSKUPELO je još nešto

Foto:Profimedia/Ilustracija


Nestašica gra─Ĺevinskog materijala trenutno vlada u Evropi. Sve je uzrokovano bumom izgradnje u Kini i SAD, koje su velikim paketima za podsticanje privrede prakti─Źno apsorbovale neophodne sirovine.

To je dovelo do rasta cena, pre svega drveta i metala, pa se pod sna┼żnim pritiskom posebno našlo i tr┼żište nekretnina, ali i tr┼żište gra─ĹevinsNkih usluga koje uveliko menja cenovnike.

Ovakva situacija odrazila se i na srpsko tr┼żište, i to na više frontova. Pored poskupljenja gra─Ĺevinskog materijala poskupele su i gra─Ĺevinske usluge, pa su tako neke zanatlije podigle cenu svojih radova i više od 50 odsto. Tako─Ĺe, porasla je i cena kvadrata, u proseku za stotinak evra, a poznavaoci prilika tvrde da bi trenutno stanje vrlo brzo moglo da se odrazi i na tr┼żište rada.

Naime, investitori bi mogli, bar na neko vreme, da smanje obim poslova, pa samim tim i potrebu za radnicima i trgovcima i majstorima.

Najve─çi problem trenutno predstavlja drvo, za kojim vlada velika potra┼żnja u Evropi, gde vlada nestašica ovog materijala, ukazuju austrijski gra─Ĺevinari. Pandemija je usporila rute isporuke drveta i drugog gra─Ĺevinskog materijala, a potra┼żnja je sve ve─ça, što di┼że cene.

Od po─Źetka godine je cena drveta sko─Źila za oko 50 odsto, bakra za ─Źak 120 odsto. I cena ─Źelika se prošle godine gotovo udvostru─Źila, što se odra┼żava ne samo na automobilsku industriju, ve─ç i na infrastrukturne projekte.

Goran Rodi─ç iz Gra─Ĺevinske komore Srbije ocenjuje da je glavni faktor poskupljenja gra─Ĺevinskog materijala to što je naša dr┼żava zavisna od uvoza ove robe. S druge strane, isti─Źe on, materijali koji se proizvode kod nas, poput cigle, crepa ili cementa, uglavnom su otišli u izvoz, pa je i to izazvalo nestašicu sirovina.

"Gra─Ĺevinski materijal koji nam je dostupan prili─Źno je poskupeo, neki segmenti ─Źak i duplo. Gvo┼ż─Ĺu je cena sko─Źila 40 odsto, izolacioni materijali su skuplji od 80 do 100 procenata, i to ─çe se sigurno odraziti i na cenu kvadrata", objašnjava Rodi─ç.

On dodaje da je mnogo objekata u završnoj fazi izgradnje, pa je zato vidljiv manjak materijala za molersko-farbarske radove, koje naši gra─Ĺevinci najviše uvoze iz Nema─Źke i Italije.

"Velika je potra┼żnja na tr┼żištu, pa zato ska─Źu i cene materijala. To ─çe uticati na cenu nekretnina, mada je na investitorima krajnja ra─Źunica, odnosno odluka da li ─çe dodatni trošak prevaliti na kupce", ocenjuje sagovornik, uz zaklju─Źak da bi stanje na tr┼żištu trebalo da se smiri od septembra, kada pro─Ĺe špic gra─Ĺevinske sezone.

Cene rastu ve─ç nekoliko meseci

Cene gra─Ĺevinskog materijala rastu ve─ç nekoliko meseci, a takav trend mogao bi da podigne cenu kvadrata i za 100 evra, tvrde poznavaoci tr┼żišta i pojedini investitori.

Po─Źelo je sa skoro neprimetnim rastom po─Źetkom godine, da bi krajem aprila cene pojedinih gra─Ĺevinskih materijala, kao što su stiropor ili vodovodne instalacije, sko─Źile ─Źak i duplo.

Stiropor danas košta 80 odsto više nego pre pet meseci, a ─Źelik je od januara, kada je kilogram koštao 90 dinara, došao do cene od 151 dinara po kilogramu u aprilu. Vodovodne instalacije su samo u poslednjih mesec dana poskupele od 15 do 25 odsto. U─Źesnici na tr┼żištu gra─Ĺevinskog materijala trenutno ocenjuju da ─çe se rast cena nastaviti i u narednom periodu.

Kada je re─Ź o razlozima za poskupljenje gra─Ĺevinskog materijala, ekonomisti i stru─Źnjaci za ovu industriju smatraju da su višestruki, a kao glavne isti─Źu korona krizu, odnosno prekinute i usporene lance snabdevanja, kao i rast troškova brodskog transporta robe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE