Obrenovac, 29.11.2021

SRBIJA LIDER U REGIONU


Izvor: Alo!/Blic/M.Å ./Lokalne novine | Obrenovac, 24.10.2021.
Nedavno su objavljeni podaci NBS, po kojima su bruto devizne rezerve, dakle rezerve evra i zlata, na rekordno visokom nivou

Foto:Shutterstock


Na kraju septembra one su iznosile 16,8 milijardi evra. Od toga oko 12,4 odsto čine zlatne rezerve.

Rezerve zlata su samo od 2012. godine uvevćane skoro dva i po puta, sa 15,3 tone tada na 36,9 tona sada. Prema rečima guvernerke Jorgovanke Tabaković, Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ, te da isto zlato koristimo kao oblik zaštite od inflacije na duži rok, upravljanje deviznim rezervama, dodatna diverzifikacija strukture rezervi čime se ojačava stabilnost zemlje.

Od kraja jula do kraja septembra, uvećali smo sopstvene zlatne rezerve za 0,2 tone. Zlato u NBS se u celosti čuva u obliku zlatnih poluga, dok je ostatak u obliku novčića. Finoća tj. njihov sadržaj je 99,9 odsto čistog zlata.

Srbija se sa ovom praksom svrstava u grupu zemalja koje svoje zlatne rezerve sa jedne strane uvećava kupovinom, a sa druge povlači rezerve čuvane u inostranstvu u svoje nacionalne trezore. Samo prošle godine centralne banke u svetu su uvećale svoje zlatne rezerve za, ukupno, 275 tona.

- Rezerve u zlatu su krajem jula činile 12,4 odsto ukupnih deviznih rezervi NBS, što je iznad proseka za zemlje u razvoju kod kojih je 7,4 posto u trećem tromesčju 2020. U odnosu na kraj 2012. godine učešÄ‡e zlata u deviznim rezervama povećano je sa 5,7 odsto na pomenutih 12,4 procenata, njegova količina je više nego udvostručena, sa 15,9 na 36,7 tona, dok je njegova vrednost utrostručena odnosno sa nekadašnjih 0,6 milijardi evra stigla je na 1,8 milijardi evra - izjavila je nedavno guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posmatrajući Balkan, strategije zemalja se donekle razlikuju. Dok Srbija deluje proaktivno, pripremajući se kupovinom zlata za negativne šokove, neke naše komšije svoje zlato daju na zalog za kredit, dok neki već 20 godina nemaju trunku zlata u rezervama.

Srbija lider u regionu

Podaci World Gold Councila (Svetskog saveta za zlato), najpreciznije baze informacija o rezervama po državama, pokazuju da je Srbija lider u regionu. Drugo mesto na Balkanu zauzima Severna Makedonija, koja je na kraju drugog kvaratala ove godine imala 6,89 tona zlatnih rezervi.

Zatim slede Slovenija sa 3,17 tona i Bosna i Hercegovina sa 2,99 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona. Na poslednjem mestu je Hrvatska koja je sve svoje zlatne rezerve rasprodala još 2001. godine.

Cena zlata

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, gram zlata je na dan 19. 10. 2021. godine koštao 57,21 dolara, tj. kilo zlata na berzi je koštalo 57.210 dolara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE