Obrenovac, 17.05.2021

LEPA VEST ZA POLJOPRIVREDNIKE


Izvor: Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2020.
Vlada odobrila subvencije od 53 milijarde

Foto:poljoprivrednenovosti.com


Vlada Srbije usvojila je uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç.

- Bi─çe subvencija za poljoprivredu i danas smo na sednici vlade doneli uredba o realizaciji bud┼żeta od 53 milijardi dinara za subvencije u poljoprivredi, što je oko 470 miliona evra - rekao je Nedimovi─ç gostuju─çi na Prvoj.

Ka┼że da ─çe biti subvencije kao i prošle godine, ali da ─çe biti uvedeni i neki novi modeli.

- Ga─Ĺamo neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, ima─çemo i konkurse za agroturizam, zatim za destilerije i drugo - naveo je Nedimovi─ç.

Ministar najavljuje da ─çe u martu biti novi poziv za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predvi─Ĺa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto je u─Źeš─çe sopstvenih sredstava.

Taj novac je namenjen za mlade posebno u devastiranim podru─Źjima, kao što su u isto─Źnoj i ju┼żnoj Srbiji i to pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, vo─çarstvu i sto─Źarstvu, naveo je Nedimovi─ç.

Ka┼że da je u vo─çarstvu i povrtarstvu ove godine bio realizovan rekordan izvoz od oko milijardu evra i da tu prednja─Źe proizvo─Ĺa─Źi maline.

Nedimovi─ç isti─Źe da je cilj da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 do 800 hektara novih vinograda.

Ministar ka┼że da se trenutno pregovaro sa Evropskom komisijom o realizaicji IPARD 3 programa koji ─çe najve─çim delom biti za razvoj seoske infrastrukture.

- Pregovara─çemo to do jula i o─Źekujem da 2022. godine zapo─Źnemo realizaiciju programa - dodao je Nedimovi─ç.

Istakao je da je 2020. bila ekstremno dobra za navje─çi broj poljoprivrednih kultura i da je ove godine u poljoprivredi ostvaren rast ve─çi od pet odsto u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE