Obrenovac, 29.06.2022

Vlada usvojila odluku o tome ko može da dobije 20.000 evra za stan


Izvor: DANAS | Obrenovac, 19.02.2022.
Iz Udruženja Mame su zakon saopštavaju da je usvojena odluka za kupovinu ili ucešce u kupovini prvog stana i napominju da je maksimalni iznos koji ce biti iz budžeta izdvojen 20.000 evra.

Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS
Iz Udruženje Mame su zakon saopštavaju da je usvojena odluka za kupovinu ili učešće u kupovini prvog stana i napominju da je maksimalni iznos koji će biti iz budžeta izdvojen 20.000 evra.

“Za izgradnju kuće biće izdvojeno 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta, a za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti”, ističu se u saopštenju ovog Udruženja.

Za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita biće izdvojeno 20 odsto od procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine.

Pravo prema izmenama ovog Zakona može da ostvari mama koja je državljanin Srbije i ima prebivalište u zemlji. Pravo na novac za stan ili kuću imaće i strane državljanke, koje su stalno nastanjene u Srbiji, a dete rođeno u našoj zemlji.

Majka koja ispuni uslove, za pomoć može da se prijavi godinu dana po rođenju deteta, a nekretninu neće moći da proda pet godina.

Osim ovih, uslov da majka ostvari ovo pravo jeste i da nije lišena roditeljskog prava u slučaju starije dece i da neposredno brine o njima, kao i da prethodno nije bila vlasnik neke nekretnine. Predlogom izmena zakona nije navedeno da majka mora biti u braku, a u slučaju njene smrti pravo može ostvariti i otac deteta.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE