Obrenovac, 07.05.2021

ŠTA DA RADITE AKO VAS NA POSLU MALTRETIRAJU?


Izvor: Espreso/B92.net/Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2021.
Nijedan poslodavac neće priznati da je vršio mobing nad radnikom

Foto:Profimedia/Printscreen Google maps/Ilustracija/Espreso.co.rs


Kome mogu da se obrate ako ih neko na poslu maltretira? Ovo su bila neka od pitanja za goste TV Prva - Ranku Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Nebojšu Atanackovića iz Unije poslodavaca.

"Ovde se uopšte ne postavlja pitanje da li je menadžerka u konkretnom slučaju u pravu ili ne. Dakle, ja sam apsolutno sigurna da ona jeste u pravu jer, znate, svaka kriza, a pogotovo kriza ovakvih razmera kao što je korona-kriza, dovodi do drastičnog pada prava zaposlenih i uopšte raznih zloupotreba koje se javljaju", rekla je Ranka Savić.

Nebojša Atanacković ističe da od pojave pandemije imamo poremećene odnose između poslodavaca, zaposlenih i između samih zaposlenih.

"I da nema pandemije, ima različitih priča, situacija u brojnim firmama. Nekad se međuljudski odnosi prenose i na unutrašnju kulturu ponašanja u firmama, ali je u svakom slučaju pandemija uticala na poremećaj odnosa. Ovaj slučaj se može nazvati nemilim slučajem koji može da pokaže da takvih stvari ima, ali u principu se ne bi nikako moglo generalizovati da je sada došlo do ne znam kakvog lošeg odnosa između poslodavaca i zaposlenih", ističe Atanacković.

Navodi da i jedni i drugi tpe posledice pandemije i smanjivanja privredne aktivnosti.

"Jednostavno, i to je teško reći jer ima onih firmi koje su prošle neoštećeno, ali i onih koji gotovo da nisu mogli da rade. I sami poslodavci imaju dodatan pritisak oko toga da li će moći da u budućnosti nastave sa delatnošću i sa nekim uspehom koji su prethodnih godina imali."

Ako neko trpi maltretiranje na poslu i smatra da je ugrožen - šta može da uradi?

Ranka Savić kaže da svaki radnik koji trpi mobing i koji je spreman da o tome progovori, pre svega se obraća nadležnim institucijama ili sindikatu, ukoliko u svojoj ustanovi ima organizovan sindikat.

"Posle toga, pristupa se jednom internom postupku, gde se pokušava da se problem reši. Nažalost, moram da kažem da se u 70-80 odsto slučajeva tim internim postupkom problem ne reši. Poslodavac jednostavno neće da odustane od toga ili, što je potpuno prirodno, nijedan poslodavac neće reći da je vršio mobing nad radnikom. Posle toga, zaposlenom ostaje mogućnost da pokrene sudski spor. Međutim, to traje jako dugo", navela je.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE