Obrenovac, 06.05.2021

ZLATNO DOBA


Izvor: Nova.rs/Bojana Milovanovic/Lokalne novine | Obrenovac, 13.04.2021.
Minimalna zarada u Srbiji tri puta ni┼ża od plate za ┼żivot

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


Plata za ┼żivot u Srbiji iznosila bi 98.000 dinara, pokazuje prora─Źun Clean Clothes Campaign mre┼że. Danas je u Beogradu predstavljen koncept Regionalne najni┼że plate za ┼żivot u Evropi koju je razvila mre┼ża Clean Clothes Campaign. Prora─Źun je utvr─Ĺen kroz terensko istra┼żivanje koje je obavljeno u 15 zemalja Centralne, Isto─Źne i Jugoisto─Źne Evrope, a nalazi pokazuju da minimalne zarade u ovom regionu dosti┼żu u proseku tek jednu ─Źetvrtinu iznosa plate za ┼żivot.

Danas je u Medija Centru u Beogradu predstavljen koncept Regionalne najni┼że plate za ┼żivot u Evropi koju je razvila mre┼ża Clean Clothes Campaign. Prora─Źun je utvr─Ĺen kroz terensko istra┼żivanje koje je obavljeno u 15 zemalja Centralne, Isto─Źne i Jugoisto─Źne Evrope, a nalazi pokazuju da minimalne zarade u ovom regionu dosti┼żu u proseku tek jednu ─Źetvrtinu iznosa plate za ┼żivot.

Plata za ┼żivot (living wage) je koncept koji polazi od objektivnih troškova ┼żivota i govori nam koji je to najni┼żi iznos zarade koji bi radnicama i radnicima omogu─çio elementarno pristojan ┼żivot.

Bojana Tamind┼żija ispred Clean Clothes Campaign mre┼że naglasila je da„iako je plata za ┼żivot ljudsko pravo koje je prepoznato u dokumentima Ujedinjenih nacija i Evropske unije, zarade koje prima ve─çina zaposlenih u ovom delu Evrope mogu se okarakterisati kao sirotinjske. One retko prelaze zakonski definisanu minimalnu zaradu koja je toliko niska da se nalazi daleko ispod granice siromaštva kako je definiše Evropska unija.

Zoran Risti─ç, viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja pri sinidkatu Nezavisnost, istako je i da „nije samo minimalna zarada problem, nego su problem ukupne zarade, jer 2/3 stanovništva ima primanja ni┼ża od prose─Źne plate“.

Danilo ─ćur─Źi─ç, ispred A11 inicijative za ekonomska i socijalana prava, osvrnuo se na odnos visokih troškova ┼żivota u Srbiji i niskih zarada i istakao da „prema podacima Eurostata 66% stanovništva u Srbiji ima problem sa podmirivanjem troškova stanovanja. Vi imate ljude koji rade puno radno vreme i ne mogu da iza─Ĺu iz siromaštva.

„U tom smislu koncept plate za ┼żivot nas navodi da se podsetimo koji je puni smisao plate“, zaklju─Źio je Danilo ─ćur─Źi─ç.

Za razliku od minimalane zarade ovako izra─Źunat iznos plate za ┼żivot pokrive troškove hrane, ode─çe, stanovanja i komunalija, javnog prevoza, obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao iskromnu mogu─çnost odvajanja nova sa strane (diskrecioni dohodak).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE