Obrenovac, 02.07.2022

OTVOREN KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE


Izvor: Blic | Obrenovac, 16.02.2022.
Mesta ima za 100 kadeta Vojne akademije i 25 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 80 u─Źenika Vojne gimnazije i 70 Srednje stru─Źne vojne ┼íkole

Foto:Vojska Srbije


´╗┐

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole, koji ─çe trajati od 15. februara do 31. marta 2022. godine.

Ovogodišnjim konkursom predvi─Ĺen je upis za 100 budu─çih kadeta Vojne akademije i 25 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 80 u─Źenika Vojne gimnazije i 70 u─Źenika Srednje stru─Źne vojne škole.

Vojna akademija u školskoj 2022/2023. godini nudi osnovne akademske studije na smerovima: Kopnena vojska, Tehnološko in┼żenjerstvo materijala i zaštite, Vojnoelektronsko in┼żenjerstvo, Vojnomašinsko in┼żenjerstvo, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnosaobra─çajno in┼żenjerstvo i Ekonomija odbrane.

Pravo da konkurišu za upis osnovnih studija na Vojnoj akademiji imaju mladi─çi i devojke ro─Ĺeni 2001. godine ili kasnije, odnosno 2002. godine ili kasnije za studije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije. Neophodan uslov je, tako─Ĺe, da kandidati imaju završenu ─Źetvorogodišnju srednju školu.

Za kadete studijskih programa Vojnoelektronsko in┼żenjerstvo, Vojnomašinsko in┼żenjerstvo, Tehnološko in┼żenjerstvo materijala i zaštite i Vojnosaobra─çajno in┼żenjerstvo bi─çe potrebna diploma ─Źetvorogodišnje srednje škole tehni─Źke struke ili gimnazije, dok ─çe za Medicinski fakultet VMA, osim svršenih gimnazijalaca mo─çi da konkurišu i oni sa diplomama srednjih škola zdravstvene ili veterinarske struke u trajanju od ─Źetiri godine.

Za status u─Źenika Vojne gimnazije i Srednje stru─Źne vojne škole ┬ä1.300 kaplara┬ô u Beogradu pravo prijavljivanja imaju de─Źaci i devoj─Źice ro─Ĺeni 2006. godine ili kasnije.

Kandidati za Vojnu gimnaziju, koji ispunjavaju uslove konkursa, mora─çe da savladaju proveru fizi─Źke sposobnosti, kao i testove znanja iz matematike i srpskog jezika i knji┼żevnosti. Pored toga, obavi─çe se psihološka i medicinsko-zdravstvena procena, kao i bezbednosna provera svih kandidata.

Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje ─Źetiri godine po nastavnom planu i programu gimnazija opšteg smera koji obuhvata i specifi─Źne vojne sadr┼żaje. Nakon završenog školovanja u Vojnoj gimnaziji u─Źenici su u obavezi da nastave školovanje u Vojnoj akademiji.

U─Źenicima Srednje stru─Źne vojne škole, u zavisnosti od opredeljenja, predstoji školovanje po planu i programu Vazduhoplovnotehni─Źkog smera, Jedinica za elektronska dejstva i Telekomunikacija i informatike. Nakon završenog školovanja u Srednjoj stru─Źnoj vojnoj školi ┬ä1300 kaplara┬ö u─Źenici se primaju u Vojsku Srbije u svojstvu profesionalnog podoficira, u ─Źinu vodnika.

Školovanje u svim vojnim školama je besplatno, a kadetima i u─Źenicima obezbe─Ĺen je smeštaj, ishrana, ode─ça, odnosno uniforma, ud┼żbenici i školski pribor, sportska oprema, zdravstvena zaštita i odgovaraju─ça mese─Źna nov─Źana primanja.

Pored vrhunskog obrazovanja Vojna akademija, Medicinski fakultet VMA, Vojna gimnazija i Srednja stru─Źna vojna škola nude brojne mogu─çnosti za vannastavne sadr┼żaje i podsti─Źu razvoj talenata i interesovanja svojih kadeta i u─Źenika.

 

Konkursi su otvoreni od 15. februara do 31. marta 2022.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE