Obrenovac, 06.05.2021

MA─ÉIONI─îARI I KLOVNOVI NA BIROU RADA


Izvor: Espreso.rs/Novosti.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2021.
Ministarstvo objavilo listu od preko 4.000 zanimanja

Foto:Ilustracija,Profimedia


Više od 4.000 kvalifikacija svih nivoa obrazovanja našlo se na novoj jedinstvenoj listi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Agencije za kvalifikacije.

Tako ─çe sada svi oni koji tra┼że posao preko Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje mo─çi da budu evidentirani samo prema ste─Źenoj diplomi.

Nova zanimanja su danas javni bele┼żnici i izvršitelji, koja ranije nisu postojala, kao i mnoga u oblasti bankarskog sektora. Tu su i ku─çepazitelji, baštovani, sobarice, bebisiterke, uli─Źni peva─Źi i stendap komi─Źari, klupske igra─Źice, krupijei, ma─Ĺioni─Źari, klovnovi i akrobate, zvonari, kobasi─Źari, frizeri za pse, batleri i somelijeri.

Prema re─Źima Branka Ru┼żi─ça, ministra prosvete, do njenog objavljivanja poslodavci su prilikom zapošljavanja osoba i njihovog prijavljivanja na rad koristili listu iz devedesetih godina prošlog veka koja nije sadr┼żala podatke o savremenim kvalifikacijama koje se sti─Źu u sistemu obrazovanja.

- Osobe koje tra┼że posao preko NSZ vrlo ─Źesto nisu mogle da budu evidentirane prema stvarnim kvalifikacijama kojima raspola┼żu, ve─ç sa nekim pribli┼żnim, za koje su se generacije školovale u prethodnim decenijama - ka┼że Ru┼żi─ç.

Poslodavci i investitori sada prilikom prijave na posao mogu da izaberu ono zvanje koje pojedinac zaista ima. To obezbe─Ĺuje kvalitetnu komunikaciju izme─Ĺu onih koji zapošljavaju i onih koji tra┼że posao, smanjuju se prepreke mobilnosti radne snage, podr┼żava se bolja upotreba postoje─çih znanja i veština i bolje podudaranje izme─Ĺu ponude i potra┼żnje na tr┼żištu rada.

Primena liste kvalifikacija osigura─çe i bolji kvalitet statisti─Źkih analiza, a ima─çe poseban zna─Źaj i kod planiranog popisa stanovništva zbog prikupljanja informacija o kvalifikacionoj strukturi stanovništva Srbije.

- Novi šifarnik zanimanja je usaglašen sa Me─Ĺunarodnom standardnom klasifikacijom zanimanja - tvrde u NSZ. - Od izuzetne je va┼żnosti da postoji evidencija u oblasti rada, posredovanja u zapošljavanju, uskla─Ĺivanja ponude i tra┼żnje na tr┼żištu rada, karijernog vo─Ĺenja i savetovanja, statisti─Źkih izveštaja u sferi obrazovanja, odnosno upisne politike.

NSZ ─çe podnositi jednom godišnje Ministarstvu za rad inicijative za inoviranje, odnosno dopunjava─çe postoje─çi šifarnik, tako što ─çe sagledavati stanje na tr┼żištu rada, pratiti predloge poslodavaca, centralnog registra i svih ostalih nadle┼żnih institucija.

Primenom nove liste ne bi trebalo da se dešava da se, recimo, tr┼żištu rada ne obrati nijedan poslodavac sa ┼żeljom da zaposli osobu ─Źije zanimanje spada u grupu starih zanata: jorgand┼żija, kišobrand┼żija, abad┼żija, pomo─çnik kolara i kolar, u┼żar, presvlaka─Ź dugmadi, bi┼żuter, ba─Źvar, bunard┼żija, kotlar-kazand┼żija, sara─Ź, ─çilimar.

- Šifarnik zanimanja i stru─Źne spreme baziran je na Jedinstvenoj nomenklaturi zanimanja, usvojenoj 1990. godine. Imaju─çi u vidu da nije u potpunosti pratio dinami─Źne promene na tr┼żištu rada, sada je obezbe─Ĺena informati─Źka podrška koja je omogu─çavala slobodan unos ta─Źnog naziva obrazovnog profila, prema nazivu iz diplome - objašnjavaju u NSZ.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE