Obrenovac, 07.05.2021

AKO IMATE PSA ILI MA─îKU U OBAVEZI STE DA URADITE DVE STVARI


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2021.
Za neodgovorne vlasnike kazna do 50.000 dinara

Foto:Shutterstock


Svako ko ima psa, pa i ma─Źku, ima dve obaveze prema svom ljubimcu - da ga ─Źipuje, pa samim tim upiše u registar, i da ga vakciniše. Ukoliko to ne uradi, kazne se kre─çu od 5 do 50 hiljada dinara, a kontrolu vrši komunalna milicija, gradska, ali i republi─Źka inspekcija.

Za proveru pasa koje vlasnici izvode na ulicu zadu┼żene su gradske slu┼żbe. U skladu sa aktima koje donese grad ili neka opština, komunalne slu┼żbe mogu da provere da li ste psa kog šetate ─Źipovali ili vakcinisali.

Me─Ĺutim, inspektori mogu da vam do─Ĺu i na vrata stana ili ku─çe, a kada je u pitanju republi─Źka Veterinarska inspekcija, to se radi po prijavama.

- Veterinarska inspekcija ne vrši "proveru" vlasni─Źkih pasa na ulicama i parkovima, jer to kontrolišu komunalne slu┼żbe (komunalna policija i/ili inspekcija) gradova i opština, u skladu sa donetim aktima lokalnih samouprava. Provere u stambenim prostorima se obavljaju skoro isklju─Źivo po prijavama gra─Ĺana, jer veterinarska inspekcija nema u planu inspekcijskog nadzora obilaske vlasnika pasa i ma─Źaka "od ku─çe do ku─çe" - objasnili su nam u ovoj slu┼żbi.

Ipak, postoji i mogu─çnost da postupe prema obaveštenjima veterinarskih slu┼żbi koje prate stanje na terenu.

- Veterinarske organizacije koje sprovode godišnji plan programa mera zdravstvene zaštite ┼żivotinja, koje sprovode aktivne nadzore zdravstvenog stanja ┼żivotinja, obaveštavaju veterinarsku inspekciju o mogu─çim nepravilnostima kod dr┼żalaca ku─çnih ljubimaca, nakon ─Źega veterinarski inspektori rešenjem nala┼żu otklanjanje tih nepravilnosti (obele┼żavanje, vakcinacija i sl.).

Nema prekršajnog naloga

- U skladu sa nadle┼żnostima veterinarske inspekcije, kontroliše se obaveza vlasnika vezana za obele┼żavanje i registraciju ku─çnih ljubimaca, kao i vakcinaciju protiv besnila u skladu sa Pravilnikom - jednom godišnje. Kazne se kre─çu u rasponu od 5.000- 50.000 dinara - objasnili su nam.

Samim tim što cena kazne nije odre─Ĺena "fiksno", predmeti završavaju kod sudije za prekršaje.

- Veterinarska inspekcija ne "piše kazne" nesavesnim vlasnicima, jer u Zakonu o veterinarstvu nema mogu─çnosti izdavanja prekršajnog naloga, ve─ç podnosi zahteve nadle┼żnim sudijama za prekršaje. Centralna evidencija o podnetim prekršajnim prijavama za ovakvu vrstu nezakonitosti, se ne vodi. Prekršajne naloge mo┼że da izda komunalna policija ili inspekcija - objasnili su nam u inspekciji.

Sve ovo va┼żi i za mace

Mo┼żda nije uobi─Źajeno, ali i ma─Źke bi trebalo upisati u registar, ─Źipovati i vakcinisati.

- Pravilnik se odnosi na "ku─çne ljubimce", dakle i za ma─Źke, kako za vakcinaciju protiv besnila tako i u delu obele┼żavanja i registracije ┼żivotinja - objašnjavaju uveterinarskoj inspekciji.

Ipak, kada je upitanju besnilo, mo┼żemo biti zadovoljni postignutim rezultatima. Ova bolest je stavljena pod potpunu kontrolu.

- Urbano "gradsko" besnilo ne postoji decenijama unazad. U poslednje 2 godine, nema pozitivnih nalaza ni kod divljih ┼żivotinja (u 2017. i 2018. samo po 1 slu─Źaj), što se mo┼że objasniti uspešnom akcijom oralne vakcinacije divljih mesojeda. Oralna vakcinacija je planirana i za naredne godine - objasnili su u Veterinarskoj inspekciji.

A kako izgleda oralna vakcnacija, mo┼żete pro─Źitati u našem posebnom tekstu na ovu temu. Nema iglica, niti opasnosti, a ┼żivotinja se namami da vakcinu pojede umotanu u slasni mamac (biskvit). Me─Ĺutim, ono što je njima slasno, ljudima je i te kako odbojno - mamac ima izuzetno neprijatan miris - kombinaciju pokvarene ribe i leša u stanju raspadanja.

Ipak, ako se i sretnu sa ovom vakcinom u prirodi, što je retkost, ne moraju da brinu, jer one nisu otrovne. Ako ipak dodirnu sam sadr┼żaj vakcine crvenkaste boje, trebalo bi dobro da operu i dezinfikuju ruke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE