Obrenovac, 10.05.2021

MUP SRBIJE IZDAO UPOZORENJA


Izvor: Espreso.rs/Alo.rs/RTS/V.Đ./Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2020.
I lekari upozoravaju šta sve može da vam se desi

Foto:Shutterstock


Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi. 

Ministarstvo upozorava da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta.

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare. Ističemo da su tokom prošle godine usled nestručnoh rukovanja pirotehnikom, povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras.

Savetujemo građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu. 

Pridržavajte se SAOBRAĆAJNIH pravila i propisa u toku praznika jer tako ČUVATE ŽIVOTE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, apeluju na građane da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika pridržavaju svih saobraćajnih pravila i propisa kako bi sačuvali svoje i tuđe živote.

- Apelujemo na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, da poštuju preporučene epidemiološke mere i da ne upravljaju vozilom ukoliko su prethodno konzumirali alkohol - rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Radenković je naglasio da građani treba da krenu na put odmorni i da poštuju preporučenu brzinu kretanja. Podsetio je i na obavezu korišćenja zimske opreme na vozilima, posebno ukoliko se za vreme praznika putuje ka turističkim centrima.

Petarde su opasna zabava

Mnogi Novu godinu ne mogu da zamisle bez petardi i vatrometa. Uvoz i prodaja se kontrolišu, pirotehnička sredstva mogu da prodaju samo ovlašćeni prodavci, a kupuju samo punoletni kupci. Međutim, svake godine beležimo desetine povređenih, a gotovo polovina ima manje od 16 godina.

Svake godine u vreme praznika isto upozorenje - bacanje petardi može da bude opasna zabava. Mogu da nastanu teške povrede šake, lica, očiju, usne..

Načelnik plastične hirurgije u dečjoj klinici u Tiršovoj dr Ivan Rakić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da ove godine još nisu imali tu vrstu povreda.

"Ove godine još nismo imali ozbiljnijih povreda, ne da smo imali nešto što je trebalo hirurški zbrinjavati ili decu smeštati u bolnicu. Zanimljivo je da ove godine takvih povreda još uvek nema kad smo ih svake godine do sada imali što pripisujem tome da u vreme pandemije nema šverca tj uvoza tih sredstava koji nemaju atest, koje su sumnjivog porekla, koje mogu da se ponašaju onako kako ne bi trebalo da se ponašaju", objašnjava Rakić.

Upozorava da povrede mogu da budu naizgled male opekotine, ali da može da dođe i do povrede lica, oka, kao i amputacije delova šake.

"Ako se petarda ne koristi kako treba, ako se ostavi da pukne u ruci ili se da malom detetu koje to ne može da baci dešavaju se razne vrste povreda - najčešće teške povrede šake sa amputacijom prstiju, zatim, povrede lica, očiju, usne... Dešavalo se i da drugovi jedno drugom ubace petarde u jakne, pa da nastanu opekotine ili teške, razorne opekotine tkiva, generalno tamo gde petarda eksplodira", objašnjava Rakić.
Kako sprečiti povrede prilikom upotrebe

Napominje da deca ne treba da koriste petarde, ali da ukoliko to ipak čine, treba da se pridržavaju uputstva za upotrebu.

"Ako već morate da bacate petarde kada ih bacate trudite se da koristite uputstvo koje za to postoji. Svaka petarda ima neki fitilj koji će goreti izvesno vreme, u tom vremenu treba petardu odbaciti od sebe na mesto koje je sigurno, prazno ne prema drugima i ne prilaziti dokne eksplodira", objašnjava Rakić.

Dodaje i da deset odsto povreda dolazi i od prskalica koje nam, kako kaže, samo na prvi pogled deluju bezazleno.

"Vrlo često se prskalice koriste u kućnim uslovima, u blizini jelke, zavese i može da dođe, ne samo do toga da one same opeku onoga ko je drži već da dođe do požara u kome će nastati povrede zbog gorenja zavese ili bilo čega drugog. Zato prskalice treba koristiti obazrivo, daleko od bilo čega zapaljivog", objašnjava Rakić.

Napominje da petarde ili prskalice ne treba davati maloj deci jer, kako kaže, mogu se uplašiti baciti i zapaliti zavesu, tepih ili bilo šta u kući.

U slučaju da dođe do povrede, napominje Rakić, prvi korak je da se što pre jave u zdravstvenu ustanovu da bi se rana previla.

"Ne pokušavajte sami da lečite dete. Vrlo često petarde kao eksplozivna sredstva ulaze dublje pod kožu. Dođite, lekar će pregledati dete, reći šta treba dalje da radite i onda ćete biti mirni i vi i mi", zaključio je gost Jutarnjeg programa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE