Obrenovac, 07.05.2021

94% MLADIH NE ZASPI BEZ DRUŠTVENIH MREŽA


Izvor: novosti.rs/V.C.S./Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2021.
Najnovije istraživanje Centra za kreiranje politika i strategija

Foto:Depositphotos


Čak 94 odsto mladih provodi vreme na društvenim mrežama pred spavanje, a skoro tri petine, tačnije 59,4 odsto njih, redovno proveri neku od mreža pre nego što ujutru ustane iz kreveta.

Ovo su rezultati istraživanja Centra za kreiranje politika i strategija pod nazivom „Stavovi mladih u Srbiji o uticaju i značaju društvenih mreža“. Prosečna starost ispitanika bila je 22,2 godine.

Rezultati su, takođe, pokazali da se više od polovine mladih informiše preko društvenih mreža, a 39 odsto preko internet novina i portala. Najmanji procenat se informiše putem televizije (4,7 odsto) i štampanih medija (0,6 odsto).

Prvo mesto kada su u pitanju mreže zauzima Instagram, koji koristi više od 80 odsto mladih. Sledi Whatsapp, koji koristi 66,1 odsto i YouTube, sa 62,4 odsto rasprostranjenosti. Facebook ima skoro svaki drugi mladi ispitanik, a Twitter i Snapchat tek 11 odsto.

Više od 40 odsto anketiranih provodi više od tri sata dnevno na društvenim mrežama. Zanimljivo je i da 60,5 odsto njih tvrdi da mreže imaju negativan uticaj na njihovo samopouzdanje, ali zato kao prednosti ističu lakšu komunikaciju i pronalaženje partnera. Takođe, nešto više od polovine smatra da one potenciraju anksioznost i depresiju kod pojedinih osoba, a više od dve trećine da postoji njihova zloupotreba u političke svrhe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE