Obrenovac, 06.05.2021

3.000 MANJE PAROVA STALO NA LUDI KAMEN


Izvor: Espreso.co.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2021.
Pandemija DRASTIČNO uticala na broj venčanja u 2020.

Foto:Emilija Jovanović


Prema statistici sklopljenih, ali i razvedenih brakova u Beogradu, tokom prošle godine i jedni i drugi beleže ozbiljan pad.

Prema podacima Sekretarijata za upravu, tokom 2020. godine sudbonosno "da" izgovorilo je 5.788 parova, što je 3.000 manje u odnosu na 2019. godinu. Tačku na zajednički život odlučilo je da stavi 2.406 supružnika, odnosno 333 manje razvoda je potpisano u odnosu na lane.

Objavljene brojke su izvedene na osnovu mesečnih podataka koje redovno prezentuje ova služba sa sklopljenim, ali i razvedenim brakovima na teritoriji prestonice.

- Podaci pokazuju da je najveći broj sklopljenih brakova bio među Voždovčanima, 600 - objašnjavaju nadležni. - Najmanji broj sklopljenih brakova u 2020. godini bio je među stanovnicima Sopota, samo 64 venčanja.

Tokom aprila, kada je u našoj zemlji na snazi bila vanredna situacija, u Beogradu je sklopljeno samo 25 brakova. Venčanja su obavljana isključivo u zgradama opština, samo u prisustvu mladenaca, kumova i matičara i uz poštovanje svih propisanih mera.

- Retki su bili slučajevi otkazivanja venčanja, uglavnom su budući mladenci pomerali termin, ponajviše za avgust, septembar - objašnjavaju nadležni u matičnim službama. - Izlazili smo im u susret i nudili im sve slobodne termine do kraja godine koje smo tada imali.

Čini se da je minula godina uticala i da supružnici svojim brakovima daju još jednu šansu, pa je zabeležen i manji broj razvoda. Precizne brojke kažu da je u 2019. bilo 2.739 razvoda, a 333 manje tokom 2020. godine. Od ukupnog broja razvoda na vrhu tabele našli su se supružnici sa prebaivalištem na Paliluli, sa 299 potpisanih papira za razvod. Najmanji broj razvedenih registrovan je u Opštini Sopot - 25.

U 2020. godini mesec u kome je bilo najviše razvoda je oktobar, kada je 333 supružnika okončalo brak.

OKTOBAR ZAMENIO SEPTEMBAR

NAJPOPULARNIJI meseci za venčanja u Beogradu su uvek bili septembar i maj. Međutim, tokom prošle godine to je bio oktobar, kada je sklopljeno 861 brak. U septembru je bilo 829, dok su najzastupljeniji bili letnji meseci odnosno jun i jul.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE