Obrenovac, 17.05.2021

NOVA PRAVILA U NEMA─îKOJ


Izvor: Alo.rs/sputnjik/J.N./Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2021.
Cene polovnih automobili na tr┼żi┼ítu u Srbiji ─çe sko─Źiti?!

Foto:RINA


Predlo┼żene izmene zakona o garanciji u Nema─Źkoj mogle bi dovesti do skoka cena polovnih automobila u toj zemlji za oko 10 do 20 odsto, ali i kraja prodaje starijih polovnjaka. To bi moglo da uti─Źe i na naše tr┼żište, jer se veliki broj automobila iz Nema─Źke uvozi u Srbiju.

Nema─Źki garancijski zakon trebalo bi da se uskladi sa direktivama EU o prodaji robe, a nema─Źko Dr┼żavno udru┼żenje nezavisnih trgovaca motornim vozilima pobunilo se protiv tih izmena i obratilo se nema─Źkim vlastima zbog posledica koje bi izmene zakona mogle da donesu.

Iz tog udru┼żenja navode da su predvi─Ĺene izmene veoma nepovoljne i neodr┼żive za trgovinu motornim vozilima, prenosi revija Hrvatskog autokluba.

Evropska pravila predvi─Ĺaju da svaki prodavac mora da daje garanciju od godinu dana, a ona je do sada bila šest meseci. Kako je to napisano u evropskoj Direktivi o prodaji robe, „smatra se da je svaka neuskla─Ĺenost koja se pojavi u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe, postojala i u trenutku isporuke, osim ako se ne doka┼że suprotno ili ako nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neuskla─Ĺenosti“.

Trgovci automobilima navode da im toliko dug rok stvara velike probleme. Iako novi propisi idu na ruku kupcima polovnih automobila, dugoro─Źno bi moglo doc╠üi do toga da oni budu najviše oštec╠üeni, zbog rasta cena vozila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE