Obrenovac, 05.10.2022

13 ZEMALJA EU DR┼ŻE SVOJA VRATA OTVORENA ZA SRBIJU


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 15.09.2021.
Mo┼żete U─ćI, ali pod odre─Ĺenim USLOVIMA!

Foto:Shutterstock


Nakon odluke ambasadoraEvropske unije donete prošle srede, Savet EU je ju─Źe i zvani─Źno a┼żurirao listu "epidemijski bezbednih" tre─çih zemalja za putovanja, na kojoj se više ne nalazi i Srbija.

Sa nove liste su, pored Srbije, uklonjeni Japan, Albanija, Jermenija, Azerbejd┼żan i Bruneji. U saopštenju Saveta EU navodi se da neesencijalna putovanja u EU iz zemalja ili entiteta, koji nisu navedeni na listi "podle┼żu privremenim ograni─Źenjima", ali i da to ne prejudicira mogu─çnost dr┼żava ─Źlanica da ukinu privremena ograni─Źenje neesencijalnih putovanja u EU za "potpuno vakcinisane putnike".

Savet EU naglašva da se lista usvaja u formi preporuke za zemlje ─Źlanice i da ─çe nastaviti da se revidira svake dve nedelje.

Me─Ĺutim, i pored ovih preporuka, mnoge zemlje ─Źlanice Unije zadr┼żale su (za sada) iste uslove kao i pre, što zna─Źi da naši gra─Ĺani u te dr┼żave EU mogu putovati pod istim uslovima kao dok je Srbija bila na zelenoj listi.

Od 27 zemalja ─Źlanica EU, Rumunija, Kipar i Austrija pooštrili su uslove ulaska, dok ─Źak 13 zemalja nije menjalo re┼żim ulaska koji se uglavnom bazira na sertifikatu o vakcinaciji ili negativnom testu. Detaljnije o ulasku u ─Źlanice EU pro─Źitajte u nastavku.

Bugarska

Gra─Ĺani Srbije mogu u Bugarsku ukoliko poseduju dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv kovida; negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati) ili da potvrdom o prele┼żanoj bolesti (va┼żi od 11. dana od negativnog testa, pa do 180 dana).

Hrvatska

Dr┼żavljani Srbije mogu da u─Ĺu u Hrvatsku uz sertifikat o vakcinaciji (ne stariji od 270 dana) - vakcine koje se priznaju su: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Sputnjik V, Sinofarm); negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrdu o prele┼żanom kovidu (va┼żi od 11. dana od negativnog testa, pa do 270 dana).

Deca mla─Ĺa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predo─Źenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.

Danska

Za ulazak u Dansku potreban je negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 ─Źasova, kao i popunjen obrazac u vezi sa testiranjem; potvrda o prele┼żanom kovidu starija od 14 dana i ne starija od 12 nedelja; potvrda o potpunoj vakcinaciji za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (Moderna, Fajzer/Bajontek, AstraZeneka i Jansen).

Estonija

Estonci tra┼że dokaz o potpunoj vakcinaciji (prihvataju se sve vakcine priznate u Srbiji); negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o prele┼żanoj infekciji u poslednjih 6 meseci. Za lica koja putuju sa negativnim testom, obavezna je samoizolacija u trajanju od 10 dana po ulasku u Estoniju. Samoizolacija mo┼że biti skra─çena testiranjem u Estoniji, najranije 6 dana po dolasku.

Francuska

Francuzi priznaju potvrde onih koji su vakcinisani cepivom Fajzer/Bajontek, Moderna, AstraZeneka i Jansen; Lica koja nisu vakcinisana ili su vakcinisani vakcinama Sinofarm ili Sputnjik moraju da predo─Źe dokaz o neodlo┼żnom razlogu putovanja u Francusku, kao i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Deci do 12 godina nije potreban test.

Gr─Źka

Uslovi za ulazak u Gr─Źku su, za sada neizmenjeni: potvrda o vakcinaciji (priznaju se sve vakcine iz Srbije), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrda o prele┼żanom kovidu izdata 30 dana nakon prvog pozivitnog testa i va┼żi 180 dana. Deci do 12 godina nije potreban test. Gr─Źka pak, zadr┼żava pravo da nasumi─Źno testira i vakcinisane, i nevakcinisane putnike.

U slu─Źaju pozitivnog testa kod nevakcinisane osobe, obavezna je ku─çna izolacija od 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji budu odredili gr─Źki nadle┼żni organi (o trošku gr─Źke dr┼żave).

Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podle┼żu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Litvanija

Uslov za ulazak u Litvaniju je Zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum 14 dana od obavljene potpune vakcinacije, vakcinom koja je dozvoljena za upotrebu u Evropskoj uniji (Fajzer/Bajontek, Moderna, AstraZeneka, Jansen).

Ukoliko su dr┼żavljani Srbije vakcinisani vakcinom koja se u Litvaniji ne prihvata, ili nisu uopšte vakcinisani, potrebno je da pre puta u urade PCR test (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test (ne stariji od 48 sata). Osobama koje nemaju navedena dokumenta odre─Ĺuje se karantin u trajanju od 10 dana. Karantin se mo┼że skratiti tek nakon što se u izolaciji u Litvaniji provede sedam dana, kada se radi PCR test.

Svim putnicima se preporu─Źuje, ukoliko su u mogu─çnosti, da pored navedene obavezne dokumentacije, sa sobom ponesu pozivno pismo litvanskog pravnog ili fizi─Źkog lica ili neki drugi dokument (potvrda o rodbinskoj vezi sa dr┼żavljankom Litvanije, potvrda o školovanju, le─Źenju, sportskom takmi─Źenju i sl.) u kojem su navedeni opravdani razlozi za put u Litvaniju.

Luksemburg

Dr┼żavljani Srbije mogu da u─Ĺu u Luksemburg, u skladu sa opštim uslovima za putovanje. Ukoliko se putuje vazdušnim putem, prilikom ukrcavanja obavezno je prilo┼żiti dokaz o punoj imunizaciji vakcinom odobrenom od strane Evropske agencije za lekove (AstraZeneca, BioNTech/Fajzer, Janssen i Moderna); dokaz o prele┼żanoj bolesti u prethodnih šest meseci; negativan PCR, TMA ili LAMP test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Rezultat mora biti preveden na jedan od slu┼żbenih jezika Luksemburga ili na engleski jezik. Tranzit je dozvoljen bez posedovanja negativnog PCR testa.

Malta

Dr┼żavni Srbije mogu na Maltu ukoliko poseduju srpski Zeleni sertifikat sa ─Źitljivim QR kodom; negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) uz obavezan karantin u hotelu odre─Ĺenom za tu namenu od strane Republike Malte o li─Źnom trošku (100 evra no─ç, uklju─Źen doru─Źak) u trajanju od 14 dana.

Za decu od 5 do 11 godina, ukoliko su u pratnji roditelja koji poseduju jednu od napred navedenih potvrda, dovoljan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (nije potreban deci mla─Ĺoj od 5 godina).

Holandija

Gra─Ĺani Srbije mogu u Holandiju uz potvrdu o vakcinaciji (Fajzer, AstraZeneka, Jansen, Moderna, Kovišild, Sinofarm i Sinovak); negativan PCR test (ne stariji od 48 sati) ili antigenski test (ne stariji od 24 ─Źasa).

Portugal

Dr┼żavljani Srbije mogu da u─Ĺu u Portugal uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili uz brzi antigenski test (TRAg), ne stariji od 48 sati, koji je u skladu sa standardima Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost (više detalja se mo┼że prona─çi na slede─çem linku). Za decu do 12 godina starosti ne postoji obaveza prezentovanja testa. Putnici u tranzitu su tako─Ĺe u obavezi da imaju test.

Slovenija

Za ulazak u Sloveniju potreban je Zeleni sertifikat o vakcinaciji (Fajzer, Moderna, Sputnjik V, Janssen, Sinovak, Sinofarm, AstraZeneka) - ovde mo┼żete detaljnije pogledati uslove va┼żenja vakcina; negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili antigenski (HAGT) ne stariji od 48 sati; potvrdu o prele┼żanom kovidu (test stariji od 10 dana, va┼żi šest meseci).

Španija

Dr┼żavljani Republike Srbije koji putuju direktnim letom mogu da u─Ĺu u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu dobiti putem slede─çeg linka www.spth.gob.es. Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz tre─çu zemlju, obavezno je da provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju.

Španija je od 7. juna ponovo otvorila svoje granice za putnike vakcinisane protiv koronavirusa, koji dolaze iz EU, tre─çih zemalja ili zemalja povezanih Šengenom.

Putnici koji dolaze u Španiju i imaju sertifikat o imunizaciji vakcinom koju priznaju EU i SZO, mogu slobodno u─çi u zemlju. To su vakcine Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Sinofarm, Moderna i D┼żonson&D┼żonson.

Nevakcinisani moraju imati negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Ve─çina navedenih zemalja tra┼żi da popunite Passenger Locator Form koji mo┼żete na─çi na zvani─Źnom sajtu ambasade zemlje u koju putujete, piše "Euronews".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE