Obrenovac, 29.11.2021

OBRATITE PAŽNJU, MOŽDA NISTE ZNALI


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2021.
Evo čemu služe tačkice na gumama!

Foto:Dragan Gojić


Na bokovima nekih tipova automobilskih guma, sa spoljne strane, mogu se videti tačke u boji. Njihove boje mogu biti različite. Mnogi vozači se pitaju šta one zapravo znače.

Procesproizvodnje guma je dug i tehnološki zahtevan. Guma mora da prođe mnogo različitih ispitivanja i da na kraju prođe kontrolu kvaliteta. A da bi mogla da se koristi mora da bude uravnotežena i centrirana...

Čemu služe tačkice na gumama?

Neki proizvođači tačkama različitih boja obeležavaju mesto na kome je odstupanje promenjive radijalne sile najveće ili minimalano. Tačka služi kao savet vulkanizeru kako treba da postavi gumu na felnu u odnosu na ventil za vazduh. Stručnjak tako može da ograniči upotrebu tegova kod balansiranja. Osim toga, obojena tačka takođe predstavlja svojevrsno odobrenje proizvođača guma i zeleno svetlo za distribuciju penumatika do prodajnih mesta.

Vrste i boje tačaka

Proizvođači nisu obavezni da označavaju svoje gume tačkom u boji. Zato neki to izbegavaju, dok drugi u istu namenu koriste trougao, mali pečat ili neku drugu oznaku. Gume se najčešće obeležavaju grafičkim oznakama žute, bele, crvene ili zelene boje. Ne postoji pravilo šta određena boja tačno znači.

Tako, na primer, Yokohama i mnoge japanske, korejske i evropske kompanije belom tačkom obaveštavaju svoje distributere da su njihove gume uspešno položile testove kvaliteta. Zapamtite da pojedinačne boje ne šalju nikakvu poruku vozaču. One su samo interni kod koji funkcioniše u fabrici i distribuciji, i koristi se za prenošenje informacija. Pitanje tačkica na gumama nije regulisano bilo kakvim propisima.

Šta znače tačke na felnama?

Okrugle oznake u boji često se mogu videti i na felnama. To je posledica tešnje saradnje proizvođača guma sa proizvođačima automobila. Globalne kompanije zajedno rade na razvoju proizvoda za optimizaciju kvaliteta. Tako, barem u teoriji, krajnji kupac dobija bolje usklađen krajnji proizvod.

To se prvenstveno odnosi na gume i felne koji idu u prvu ugradnju automobila, prenose Automobili.ba. A cilj je jednostavan: bolje karakteristike vožnje, pre svega u sportskim automobilima i vozilima specijalizovanim za teške uslove.

Da li tačkica u boji znači nešto pri izboru guma?

Nedostatak obojene tačke na boku penumatika ni na koji način ne diskvalifikuje gumu. Za krajnjeg korisnika tačkica je nebitna. Mnogi vulkanizeri takođe nisu u stanju da tačno odrede pravu funkciju tačkice. Važan je pravi balans, kao i odgovarajući sertifikati koji garantuju sigurnost i udobnost upotrebe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE