Obrenovac, 13.05.2021

KAKO I GDE ĆEMO MOĆI OVE GODINE NA MORE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2021.
Ovo je detaljan spisak zemalja i uslova koje srpski turisti moraju da ispune

Foto:AP/Yorgos Karahalis


Grčka bi 14. maja trebalo da otvori svoje granice za turiste, dok će se u Tursku, ako je suditi po rečima odlazećeg ambasadora Turske u Srbiji Tandžua Bilgiča, iz Srbije putovati bez PCR testa.

Međutim bez obzira na posebne najave, nema dileme da će čitava situacija sa putovanjima na kraju zavisiti od dve stvari - epidemiološke situacije u zemljama i procesa vakcinacije. Narednih meseci pratiće se i stav zemalja Evropske unije po pitanju kovid pasoša i generalnih uslova putovanja, ali najave poslednjih dana idu u prilog tome da će zemlje koje zavise od turizma i turističke industrije gledati da ne žrtvuju još jednu turističku sezonu.

Evo kako za sada stoje stvari u tradicionalnim srpskim letovalištima, šta putnici mogu da očekuju i na šta treba da se pripreme ako planiraju letovanja.

Grčka

Najavljeno je da će turisti u Grčku moći da uđu od maja meseca. Kako se očekuje prema aktulenim najavama, srpski državljani će moći da uđu u Grčku uz sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ili  ako imaju antitela.

Prema rečima ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa, svi turisti će morati da urade test, ali za razliku od prošle godine, koristiće se brzi testovi. Takođe je dodao da će svi problemi koji budu izazvani virusom (npr. hospitalizacija turista) biti rešeni o trošku Grčke i napomenuo da će sva pravila koja važe za građane Grčke važiti i za turiste.

Grčka je donela detaljan plan prema kome će se otvarati od kraja ovog meseca i on, za sada, izgleda ovako:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.

29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.

20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.

14. maj: Otvaranje turističke sezone.

Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Turska

Turska je počela ambiciozan program vakcinacije ne bi li stanje normalizovala i spasla turističku sezonu 2021. godine. Turska će, po svemu sudeći i ove godine biti otvorena za sprske Turiste.

Odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič izjavio je juče da je siguran da će građani Srbije ove godine moći da putuju u Tursku bez PSR testa.

- Naš cilj je da ove godine ugostimo što više turista. Više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti zavšrena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez PSR testa u Tursku - rekao je Bilgič za RTS.

Crna Gora

Državljani Srbije od 12. januara ove godine mogu da uđu u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Hrvatska

Državljani Srbije koji se upute u Hrvatsku kako bi se osolili, moraju da pri ulasku prilože negativan PCR test. Postoji mogućnost i da se testiraju pri ulasku u zemlju, ali ih onda čeka obavezna samoizolacija. Granica sa Hrvatskom je za građane Srbije otvorena 01. jula prošle godine, uz negativan PCR test ili obavezan dvonedeljni karantin.

Bugarska

Trenutno za ulazak na teritoriju Bugarske potreban je negativan PSR test ne stariji od 72 sata, a ova mera važi još od 28. jula prošle godine kada je ova država, posle nešto više od mesec dana, otvorila svoje granice za strane državljane.

Egipat

Egipat, kao jedna od najvećih svetskih turističkih destinacija, popularna je i među građanima Srbije. U toku prošle godine egipatska vlada je nekoliko puta menjala uslove prelaska preko granice. Trenutno je putnicima potreban samo negativan PSR test, ne stariji od 72 sata dok deca mlađa od 7 godina ne moraju da se testiraju. Turistima je pribavljanje testa dodatno olakšano opcijom da se test radi na aerodromu po ceni od 30 dolara.

Tunis

Vrlo popularna turistička destinacija za građane Srbije je i Tunis. Turisti iz Srbije mogu da uđu u Tunis uz negativan PCR test. Ono što je specifično za Tunis, i što može mnoge da odvrati od letovanja u ovoj zemlji, je postupak u kom se putnici odmah po ulasku u zemlju transportuju u hotel, o svom trošku, u kojem se boravi u karantinu nedelju dana. Nakon nedelju dana vrši se dodatno testiranje, i ako rezultat ispadne negativan, karantin se obustavlja.

Kovid pasoši i druge dileme

Čitav problem oko letovanja ove godine dodatno komplikuje nekoliko faktora. Sa jedne strane, kako nas prošlogodišnje iskustvo uči, za odlazak na letovanje važnu ulogu igraće epidemiološka situacija. Teško je zamisliti da će zemlje otvoriti svoja vrata turistima iz država u kojima korona divlja i koje beleže po više hiljada, pa i desetina hiljada zaraženih dnevno,

S druge strane, činjenica je i da su zemlje koje dominantno zavise od turizma je pod pritiskom očuvanja turističke sezone. Takođe, važan momenat odigraće i vakcinacija, koja je svakako korak u pravom smeru kada je reč ne samo o očuvanju zdravlja ili postizanju kolektivnog imuniteta, već i relaksaciji uslova putovanja.

I EU je toga svesna, pa je nakon samita evropskih lidera krajem februara doneta odluka o uvođenju digitalnih sertifikata (tzv. kovid pasoša) kako bi se regulisao promet robe i ljudi unutar Unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tom prilikom naglasila da će na zemljama članicama da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Najavu o kreiranju kovid pasoša Srbija nije dočekala nespremna. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da Srbija ispunjava sve tehničke preduslove za izdavanje te vrste sertifikata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE