Obrenovac, 04.12.2021

MNOGI POSLODAVCI KORISTE PANDEMIJU DA ZAKINU PLATE


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2021.
Ne ispla─çuju punu zaradu na bolovanju zbog korone

Foto:Profimedia


Plata na bolovanju zbog kovida trebalo bi da bude puna, ali mo┼że da bude i 65 odsto. To zavisi od toga da li je radnik dobija iz kase privatnika ili je zaposlen u javnom sektoru. Privatnici, uglavnom, ne poštuju preporuku dr┼żave da se zara┼żenima koji su na bolovanju zbog korone ispla─çuje pun iznos zarade.

Oni pritom ne krše zakon, ali su ostali gluvi na uputstvo Vlade poslodavcima da promene svoja akta, kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila ispla─çivana cela zarada. U javnom sektoru situacija je potpuno druga─Źija i zaposlenima se ispla─çuje pun iznos plate, bez obzira na du┼żinu bolovanja.

Broj zara┼żenih je iz dana u dan sve ve─çi, a samim tim je i lista radnika na bolovanju sve du┼ża. Zaklju─Źak Vlade kojim je regulisana ova preporuka je formalno i dalje na snazi, ali ona ne predstavlja i obavezu za poslodavca.

- Oni koji ┼żele da zaposlenima nadokna─Ĺuju 100 odsto naknadu zarade za bolovanje u slu─Źaju da im je dijagnostikovan kovid 19 potrebno je da to propišu opštim aktom kod poslodavca, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom kod poslodavca, ili ugovorom o radu - objašnjava advokat Marko Markovi─ç.

Prema re─Źima Nebojše Atanackovi─ça iz UPS isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvani─Źno obavezuju─ça, ali je poslodavcu data ta mogu─çnost.

- To najviše zavisi to i od odnosa poslodavca i zaposlenog i kulture ponašanja u konkretnoj firmi - ka┼że on.

Za sindikalce je ─Źinjenica da privatni sektor ne mora da poštuje preporuku Vlade za razliku od dr┼żavnog jedna vrsta diskriminacije.

- Dr┼żava bi trebalo da sagledava sve zaposlene na isti na─Źin i da, eventaulno, iz dodatnih sredstava nadomesti tih 35 odsto koje privatnici ne ispa─çuju - ka┼żu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Sa tim je saglasna i Unija poslodavaca iz koje poru─Źuju da se kriza usled korone odrazila na skoro sve oblasti privatnog sektora i da oni nisu u mogu─çnosti da pokriju sve troškove bolovanja.

- Mnoge delatnosti su u velikim problemima, a vlada i velika neizvesnost u poslovanju, pa je teško na─çi novac da se plati zaposleni koji je odsustvovao, ali i njegova zamena - ka┼żu u Uniji poslodavaca Srbije.

OPTERE─ćENI CELIM IZNOSOM

Za privatne poslodavce je veliko finansijsko optere─çenje da isplati cele plate za radnika koji je na odsustvu jer je neophodno da se izdvoji i pun iznos za njegovu zamenu za isti period.

- Bez proizvodnje, nema ni profita, tako da poslodavci ─Źesto nisu u mogu─çnosti da isplate taj novac - ka┼żu u UPS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE