Obrenovac, 27.06.2022

OBAVEZE DOSPEVAJU VE─ć SUTRA


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2022.
Poreski kalendar za MART 2022.

Foto:Profimedia


10.03.2022.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec

Poreski obveznik poreza na premije ne┼żivotnog osiguranja je društvo za osiguranje. Prijave se podnose na obrascu PP-PPNO, bez obzira da li postoji obaveza pla─çanja za taj mesec.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV.

Poreski du┼żnik koji nije obveznik PDV du┼żan je da za promet dobara i usluga obra─Źuna i plati PDV i podnese poresku prijavu za poreski period, odnosno mesec u kojem je nastala poreska obaveza. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

15.03.2022.

Pla─çanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mese─Źnu akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S.

Preduzetnik koji porez pla─ça na paušalno utvr─Ĺen prihod akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec

Obveznici doprinosa – sveštenici i verski slu┼żbenici, doma─çi dr┼żavljani zaposleni u inostranstvu i inostrani penzioneri pla─çaju mese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec

Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O - Poreska prijava o obra─Źunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva.

Podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec

Poreski obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima je poreski period kalendarski mesec du┼żni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obra─Źunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca.

Tako─Ĺe, obveznik PDV dostavlja nadle┼żnom poreskom organu, uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- prete┼żni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo.

Pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec

Obveznici poreza na dobit pravnih lica vrše pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec na osnovu podnete PP PDP prijave.

Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca

Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Podnošenje poreske prijave za obra─Źun akcize za prethodni mesec

Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi na propisanom obrascu PP OA najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca za taj mesec.

Podnošenje prijave o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i pla─çanje akcize

Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize na elektri─Źnu energiju iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi po isteku kalendarskog meseca u kojem se vrši o─Źitavanje, na propisanom obrascu PP OAEL i obra─Źunatu akcizu plati u periodu za podnošenje poreske prijave, odnosno najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca u kojem je izvršeno o─Źitavanje potrošnje elektri─Źne energije.

31.03.2022.

Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu

Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije poslednjeg dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat u periodu od 1. do 15. dana u mesecu.

Pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za februar 2022. godine

Poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave, po slu┼żbenoj du┼żnosti, a na osnovu raspolo┼żivih podataka, obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE